Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 5 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Is cardio noodzakelijk om jouw winterkilo’s kwijt te raken?

Wil je een paar kilo’s kwijt voor de zomer? Dan heb je vast al aan cardio gedacht. Door middel van cardio verbrand je namelijk meer calorieën, waardoor je het afvallen in gang zet. Maar is cardio noodzakelijk of verlies je die winterkilo’s ook alleen door minder te eten?

Er zijn verschillende manieren om cardio te doen. Een uurtje rennen op de loopband in de sportschool, misschien trek je die oude mountainbike weer van zolder of verlies je jezelf in het trampolinespringen, zoals Jason Statham. Maar als je heel eerlijk bent, ben je helemaal geen fan van cardio. Dus vraag je jezelf af: is het echt nodig om iets van cardio te doen als je wilt afvallen?

Afvallen: is cardio daarvoor nodig?

Cardio is een afkorting voor ‘cardiovasculaire activiteit’. Oftewel: een activiteit waar jouw hart van gaat pompen. Met cardio verbrand je calorieën, maar hoeveel je precies verbrandt, ligt onder andere aan jouw metabolisme en de intensiteit van jouw workout.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen echter aan dat cardio niet de enige manier is om vet te verliezen. Het belangrijkste om kilo’s kwijt te raken, is een negatieve energiebalans. Dat houdt in dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.

Cardio of minder eten?

Daarnaast is minder eten vaak makkelijker vol te houden dan uren in de sportschool op de loopband staan. Je verbrandt inderdaad calorieën met cardio, maar het gaat niet bijzonder snel.

Om 1 kilo af te vallen, moet je ongeveer 7.000 calorieën verbranden. Volgens deze tabel verbrand je als je 80 kilo weegt gemiddeld 274 kcal met een half uur fietsen. Zoveel kilocalorieën zitten er ook in een dubbele boterham met kaas. Met andere woorden: die calorieën die jij eraf rent of fiets, eet je er in no time weer aan.

Een paar makkelijk toepasbare manieren om op een andere manier dan met cardio een calorietekort te hanteren:

  • Meer groenten eten. Groenten vullen ontzettend, zitten vaak vol vezels en bevatten weinig calorieën. Voeg daarom groente toe aan de lunch en eet ook ‘s avonds een extra portie. Zo vul je jouw maag zonder dat daar veel calorieën bij komen kijken.
  • Probeer intermittent fasting. Vasten is geen magische manier om minder calorieën binnen te krijgen, maar het kan wel helpen om controle te houden over je eetmomenten. Hier lees je er meer over, en lees ook vooral dit artikel over de bijwerkingen van Intermittent Fasting even door.
  • Drink geen calorieën. Frisdrank, alcohol, fruitsapjes… Hartstikke lekker allemaal, maar ook caloriebommetjes. Als je wil afvallen, kun je hier gemakkelijk calorieën mee besparen. Drink vooral water, thee of koffie zonder melk en suiker.

Meer tips voor afvallen zonder inspanning vind je in dit artikel.

Waarom cardio wél goed voor je is

Nog even terug naar de cardio, want het is wel belangrijk om te vermelden dat het doen van cardio natuurlijk wel goed voor je is. Het is wetenschappelijk bewezen dat cardio onder meer ontzettend goed voor je uithoudingsvermogen en je hart is. En je kunt het proces van afvallen echter wel versnellen als je een groter calorietekort creëert door te bewegen.

Doe het dus vooral voor je gezondheid en omdat je het leuk vindt, maar niet omdat je ervan overtuigd bent dat het de enige manier is om af te vallen. Dat is namelijk niet zo, er zijn nog veel meer manieren om wat kilo’s kwijt te raken.

11 totaal onverwachte tips tegen overgewicht vanuit de wetenschap

Greatist

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.