Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 18 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Groot nadeel van goedkoper Netflix-abonnement gelekt

Leuk en aardig, zo’n goedkoper Netflix-abonnement. Maar naast advertenties, die op den duur echt wel gaan irriteren, is er nog een groot nadeel. Abonnees met het lage tarief kunnen waarschijnlijk geen films en series meer downloaden.

Het downloaden van films en series was juist zo’n goede toevoeging. Eindelijk kon je films en series, na ze gedownload te hebben, kijken zonder internet. Ideaal in het vliegtuig of tijdens vakanties.

Netflix stopt met downloads voor goedkopere abonnementen

Netflix is nu dus van plan het downloaden van films en series op telefoons of tablets niet toe staan voor gebruikers van een goedkoper abonnement met advertenties. Daar werkt het bedrijf aan sinds het wat minder (understatement) gaat. De downloadstop blijkt uit software gevonden in de app-versie voor de iPhone. In de reguliere abonnementen die de dienst nu aanbiedt, kunnen wel afleveringen of films gedownload worden.

In de app waren bijvoorbeeld al berichten te lezen dat downloads “beschikbaar waren op alle abonnementen behalve Netflix met advertenties”, ontdekte software-ontwikkelaar Steve Moser, die dat aan persbureau Bloomberg meldde. Dit bericht lijkt ook te suggereren dat gebruikers advertenties niet kunnen overslaan. Ook kunnen andere bepaalde functies niet gebruikt worden als een advertentie te zien is.

Netflix wilde nog niet direct reageren op de stap om downloads te verbieden bij een goedkoper abonnement. De streamingdienst komt begin volgend jaar met een betaalbaar alternatief met advertenties, waar het jarenlang juist weg van bleef. De streamingdienst probeert op deze manier de daling in het aantal gebruikers te stoppen. De concurrentie van andere streamingdiensten, zoals Disney+, HBO Max en Amazon Prime, is de laatste tijd toegenomen en daar had Netflix last van.

Met het goedkopere abonnement met advertenties wil Netflix klanten aan boord houden en nieuwe klanten trekken die alle streamingdiensten gezamenlijk te duur vinden worden. Door aan dat abonnement beperkingen te verbinden, hoopt ‘s werelds grootste streamingdienst dat zij op den duur toch willen gaan betalen voor hun abonnement.

Concurrenten komen ook met advertenties

Andere streamingdiensten, zoals het in Nederland niet beschikbare Hulu en de Amerikaanse versie van HBO Max, hebben al abonnementen met advertenties om gebruikers binnen te halen. Disney+ werkt ook aan een goedkoper abonnement met reclames. Of in die gevallen ook downloads niet meer mogelijk zijn, is niet bekend.

Of de plannen daadwerkelijk helemaal doorgaan zoals het nu lijkt, is nog de vraag. Netflix heeft al wel eerder aangegeven dat niet alle content die nu te zien is op de betaalde abonnementen ook meegaat naar het advertentie-abonnement.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.