Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 18 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Oneindige accuduur: Adidas onthult koptelefoon met zonnepanelen

Adidas levert veel meer dan sportieve sneakers af. Maak kennis met de Adidas RPT-02 Sol, een koptelefoon die dankzij ‘zonnepanelen’ een praktisch oneindige accuduur heeft.

Bij Adidas denk je waarschijnlijk meteen aan een paar witte sneakers, of hooguit aan sportkleding. En als je een nieuwe koptelefoon nodig hebt, dan kun je eigenlijk bijna niet om Sony en Bose heen.

Adidas RPT-02 Sol

Toch zou je ook wat die productcategorie betreft bij Adidas terecht. Het sportmerk verkoopt al een tijdje oordopjes en koptelefoons. Prima spul, maar niet bijzonder opzienbarend. Oftewel, dan kom je alsnog bij de Sony’s van deze wereld uit.

Onderschat het Duitse merk echter niet. Adidas laat zich nu namelijk van zijn innovatievere tech-kant zien met de zogenaamde RPT-02 Sol. Een koptelefoon met zonnepanelen. Soort van.

Koptelefoon met zonnepaneeltjes

De Adidas RPT-02 Sol is een draadloze koptelefoon met fotovoltaïsche cellen. Ja, dat moesten wij ook even Googlen. Ze zorgen ervoor dat je de koptelefoon middels zowel zonlicht als kunstlicht op kunt laden. Zonder gedoe met kabeltjes.

Dat zorgt ervoor dat het hebbeding een accuduur van 80 uur heeft. Althans, dat is wat Adidas claimt, onder ideale omstandigheden. Voor de technologie achter het echt innovatieve gedeelte van de RPT-02 Sol klopte het schoenenmerk aan bij Exeger, een Zweeds bedrijf.

En die 80 uur? Volgens Adidas is de accuduur van de koptelefoon eigenlijk bijna irrelevant. Zolang je regelmatig onder kunstlicht of in het zonnetje naar je favoriete muziek luistert, kan de RPT-02 Sol namelijk praktisch oneindig blijven werken. Je laadt ‘m immers continu indirect op doordat de cellen blootgesteld worden aan licht.

Adidas koptelefoon zonnepanelen RPT-02 Sol
🎧 (Afbeelding: Adidas)

Gimmick?

JBL implementeerde in 2019 al vergelijkbare technologie. Toen bleek dat je wel een flink aantal uren in de buitenlucht moest besteden om daadwerkelijk de koptelefoon significant op te laden, en ook de vereiste lichtsterkte bleek voor Nederland ietwat ambitieus.

Ren dus niet meteen op basis van dergelijke claims naar de (digitale) winkel. Dit soort technologie is tof, maar vooralsnog bleef het relatief gimmicky in de praktijk. Wie weet hebben Exeger en Adidas met de RPT-02 Sol wel een implementatie van de tech te pakken die echt een verschil maakt, maar we adviseren je de eerste reviews af te wachten voor je de portemonnee trekt.

Prijskaartje en specs

Over je portemonnee gesproken: de Adidas RPT-02 Sol gaat 229 euro kosten en is vanaf 23 augustus verkrijgbaar. Naast de kekke zonnepaneeltjes krijg je daarvoor drivers van 45mm, een ingebouwde microfoon, een USB-c-aansluiting en Bluetooth 5.2.

Ook aardig: de koptelefoon is deels gemaakt van gerecycled plastic en nylon. Pas in je jacht op licht om de RPT-02 Sol op te laden overigens wel op. De koptelefoon is namelijk spatwaterdicht. Oftewel: ga er niet mee zwemmen!

Afwachten geblazen

Al met al heeft Adidas op papier een intrigerende koptelefoon aangekondigd. De praktijk en de eerste reviews moeten uit gaan wijzen of de tech echt een indrukwekkend eindproduct oplevert. Ook zijn we benieuwd naar de geluidskwaliteit, want op dat vlak vertrouw je toch wat sneller een merk als Bose dan de fabrikant van je favoriete sportbroekje. Maar wie weet!

Adidas koptelefoon zonnepanelen RPT-02 Sol
🎧 (Afbeelding: Adidas)

Powerfoyle

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.