Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 1 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

5 ongewone beroepen die heel lekker verdienen

Bij goed betaalde banen denken we algauw aan een CEO, advocaat of piloot. Hoewel die banen allemaal thuishoren in het het lijstje met best betaalde banen, zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om lekker te verdienen. Deze vijf ongewone beroepen bijvoorbeeld, die waarschijnlijk nog niet in je hoofd zijn opgekomen.

Deze vijf goed betaalde banen hoor je niet gauw als antwoord op de vraag: “Wat doe jij?” Allemaal hebben ze zo hun voordelen en nadelen.

1. Plaatsdelictschoonmaker (51.000 euro)

Oké, we trappen meteen af met het meest onsmakelijke ongewone beroep. Toch is een baan als plaatsdelictschoonmaker het overwegen waard. Je hebt namelijk geen papiertje nodig voor deze baan en hoeft bij een carrièreswitch niet meer jaren naar school.

Een sterke maag is wel een vereiste. Als plaatsdelictschoonmaker, ook wel calamiteitenschoonmaker genoemd, kom je in actie na een inbraak of overlijden van iemand. Zodra de politie je het teken geeft, moet jij aan de slag met bloed, menselijke uitwerpselen en gevaarlijke chemicaliën.

Omdat deze baan niet zonder risico is – het risico op besmetting is altijd aanwezig – krijg je een flink salaris. Een team dat plaats delicten opruimt verdient op de gemiddelde dag tussen de 1500 en 3500 euro. Bovendien worden misdaden over het algemeen niet op klaarlichte dag gepleegd en zal je ook buiten kantoortijden aan de slag moeten. Dan krijg je nóg meer betaald en doet jouw uurtarief niet onder aan dat van een advocaat.

2. Golfballenduiker (48.000 euro)

Nee, de omliggende meertjes en vijvertjes op golfbanen liggen niet vol met misgeslagen golfballen. Het is iemands baan om die eruit te vissen. Misschien niet de meest spannende baan, maar het verdient wel zo lekker dat het tussen deze goed betaalde banen staat. Met een duik is al snel tussen de 200 en 250 euro te verdienen.

Als je nu serieus overweegt golfballenduiker te worden, hebben we goed nieuws voor je: ook met deze baan hoef je niet weer de schoolbanken in. Maar met alleen een snorkel kom je er ook niet. Je zal wel moeten investeren in een duikcertificaat. Vervolgens is het jouw taak om de gezonken golfballen op de tast uit het water te halen.

3. Ethische hacker (56.000 euro)

Bij een hacker denk je algauw aan iemand die op illegale wijze geld binnenharkt. Maar als jij jezelf meer one of the good guys beschouwt, hebben we goed nieuws voor je: ook als ethische hacker valt veel geld te verdienen. Als je gecertificeerd bent als ethische hacker help je bedrijven hun systemen beter te beveiligen.

Steeds meer bedrijven en overheidsinstellingen zien in hoe belangrijk cybersecurity is en zijn dus bereid veel geld voor jou neer te leggen. Hoeveel je per opdracht betaald krijgt verschilt per bedrijf. Maar je kunt rekenen op een jaarsalaris tussen de 41.000 en 80.000 euro per jaar. Je hebt dus wel een opleiding nodig en zal hierin eerst moeten investeren.

4. Kok op een onderzeeër(42.000 euro)

Ben je niet zo gesteld op daglicht? Dan is kok op een onderzeeër worden misschien het beroep voor jou in dit rijtje met goed betaalde banen die een tikje ongewoon zijn. Je mag dan soms maanden achter elkaar de zon niet zien, je krijgt als marinechef wel een basissalaris van 42.000 euro per jaar.

Dat is een stuk meer dan chefs die geen zeebenen hoeven hebben. Dat komt onder andere omdat je ook zware keuringen en tests moet ondergaan voordat je aan boord mag. Je moet namelijk elk hoekje van de boot kennen. Hoe langer je als kok op een onderzeeër werkt, hoe meer je gaat verdienen.

In Australië verdien je in de marine met meer dan zes jaar ervaring zelf 126.000 euro per jaar.

5. Dronepiloot (87.500 euro)

Het lijkt een droombaan: een drone vliegen en er ook nog eens zo lekker voor betaald krijgen. Met een klus kan je per dag wel 1000 tot 1500 euro per dag verdienen. Bovendien is er genoeg werkgelegenheid. Drones worden steeds meer ingezet om beelden te maken voor speelfilms, videoclips of promotiefilms. Ook kan je ingezet worden voor thermische foto’s of om 3D-modellen te maken van gebouwen.

Alhoewel dronepiloot in dit lijstje met goed betaalde banen staat, is het als dronepiloot niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je hebt certificaties nodig en drones van goede kwaliteit waarin je moet investeren.

Daarnaast gelden er strenge regels als het om drones gaat en mag je echt niet overal zomaar vliegen. Het grootste gedeelte van je werk bestaat dus niet uit het vliegen van de drone, maar regelen dat je überhaupt mag vliegen. Dat betekent: complexe trajecten, veel bellen en veel geduld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.