Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 30 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

3 tips om je geld voor je te laten werken in plaats van andersom

Hoe leuk jij jouw baan ook vindt en hoeveel plezier je er ook uithaalt, het feit blijft dat je werkt om geld te verdienen. We moeten allemaal immers onze boodschappen betalen. Maar hoe fijn zou het zijn als je dat verdiende geld ook voor jou zou kunnen laten werken?

Drie tips om jouw geld aan het werk te zetten voor jou.

1. Spaar geld

Ja, om je geld voor je te laten werken, zal je eerst geld moeten besparen en sparen. Al is het 50 euro per maand. Dit geld ga je vervolgens niet uitgeven aan het zoveelste paar sneakers, maar ga je investeren in zaken die je nog meer geld gaan besparen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aflossen van opstaande schulden, van je studieschuld tot je hypotheek. Je kunt het geld ook investeren om energie (en daardoor geld) te besparen, door bijvoorbeeld je huis beter te isoleren of je CV te upgraden.

2. Bouw een vermogen op

Dat kun je doen door te blijven sparen. Maar helaas is de rente tegenwoordig zo laag dat je door de inflatie juist geld verliest. Een vermogen opbouwen kun je daarom het best doen door meerdere inkomstenbronnen op te bouwen. Dat kan met een side hustle, zoals het verkopen van tweedehands sneakers, maar ook op een passieve manier als je daar geen zin in hebt.

Denk hierbij aan investeren in vastgoed, beleggen (dat kan al heel laagdrempelig, bijvoorbeeld met de app Peaks), investeren in bedrijven, dropshipping, een e-book schrijven of affiliate marketing toepassen op een blog.

Andere manier van vermogen opbouwen

Bij het opbouwen van een vermogen horen vaak risico’s. Ben jij daar niet zo van? Dan kun je ook op een andere manier je geld voor je laten werken. Door extra kennis op te doen via online cursussen, webinars en zelfs opleidingen zorg jij dat je meer waard wordt op de arbeidsmarkt.

Een andere manier is om te streven naar financiële onafhankelijkheid. Hierbij leef je beneden je stand om zo geld uit te sparen en eerder te kunnen stoppen met werken.

3. Bedenk een plan

Voordat jij je op de vorige twee stappen gaat storten, is het verstandig om een plan te bedenken. Hiermee bekijk je hoe je er nu financieel voor staat, waar je kunt besparen, hoeveel je elke maand opzij kunt zetten et cetera.

Maak ook verschillende berekeningen. Hoe kun jij je geld het best gebruiken? Hoeveel geld bespaar je als je zonnepanelen neemt ten opzichte van het afbetalen van je hypotheek? Enzovoorts.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.