Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 1 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

5 redenen om de 18 uur durende docu The Vietnam War te kijken

Documentaire-freaks en bingewatchers opgelet: de 18 uur durende documentaire The Vietnam War is een absolute must-see.

Update: de docu staat niet meer op Netflix, maar is hier gratis te zien.

Vanaf het begin word je door documentairemakers Ken Burns en Lynn Novick bij de strot gegrepen om vervolgens 18 uren lang niet meer losgelaten te worden.

The Vietnam War is de beste oorlogsdocumentaire ooit

Wees gerust, de 18 uren zijn verdeed over tien afleveringen die stuk voor stuk wegkijken als een film. Bij elkaar opgeteld is dit de beste oorlogsdocumentaire ooit, maar geloof ons: sommige losstaande afleveringen komen ook voor die titel in aanmerking. 5 redenen om de documentaire The Vietnam War te kijken.

1. De intrigerende geschiedenis van Vietnam

Mocht je geen zin in hebben om je achttien uren lang te verdiepen in een gruwelijke en onnodige oorlog, maar wel geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Vietnam, dan heb je genoeg aan aflevering 1, Déjà Vu (1858–1961) genaamd. Deze aflevering is een documentaire op zich en begeleidt je door de geschiedenis van het land dat zo vaak werd veroverd. De onderwerping door de Fransen, die Vietnamezen als onderdanige slaven zagen, wordt eindelijk goed verteld. De opstand van de communistische leider Ho Chi Minh en zijn onafhankelijkheidsleger Vietminh. De tweespalt onder de Vietnamezen. De Vietcong. De inmenging van de Amerikanen. De Koude Oorlog. Het kan bijna niet anders dan dat je na episode 1 toch verder wil kijken.

2. De soundtrack is tot in perfectie getimed

Er zijn heel veel goede protestsongs geschreven tijdens de Vietnam-oorlog. In de 10-delige documentaire zijn 120 nummers te horen. A Hard Rain’s A-Gonna Fall van Bob Dylan, It’s My Life van The Animals, Revolution 1 van The Beatles, The Letter van The Box Tops; ze komen allemaal voorbij. Het is niet zozeer de lijst aan steengoede nummers die verrassend is, maar de perfecte timing waarmee ze in de documentaire zijn geplaatst. De nummers sluiten direct aan bij de exacte historische context, geen nummer komt voorbij als de historische gebeurtenissen in de documentaire nog niet langs zijn gekomen. Na de documentaire The Vietnam War weet je pas écht waar al deze nummers over gaan. Bekijk hier de playlist per aflevering.

3. Amerikanen tonen angst en kwetsbaarheid

Aanvankelijk sprak men in Amerika helemaal niet over de oorlog in Vietnam, later werden vooral de heldenverhalen belicht. Deze documentaire legt bloot hoe kwetsbaar en bang de piepjonge Amerikaanse militairen waren tijdens hun missie die op veel fronten niet goed aanvoelde. Veteranen die tot de opnames van de documentaire The Vietnam War nog nooit over hun tijd in Vietnam hebben gepraat, vertellen nu met betraande ogen over hun angsten, trauma’s en kwetsbaarheid tijdens de oorlog waarmee ze eigenlijk niets te schaften hadden. Hoe ze meegingen in iets waarvan ze ‘het waarom’ jaren later nog steeds niet snappen.

4. Alle kanten worden belicht in de documentaire-serie

In de documentaire komen veel Vietnamese journalisten en veteranen van beide kampen aan het woord. Eindelijk worden alle kanten van de oorlog in Vietnam goed en objectief aan de wereld getoond. Als je het idee loslaat dat Noord-Vietnam communistisch was (wat in de documentaire is onderzocht, zonder een bevestigend antwoord), vocht Amerika middenin een burgeroorlog tussen de door Noord-Vietnam gesteunde Vietcong en het door de Verenigde Staten gesteunde Zuid-Vietnamese bewind. De Verenigde Staten steunden Ngô Đình Diệm (1901-1963), de dictator van de Republiek Vietnam (Zuid-Vietnam), in de hoop een kapitalistisch Zuid-Vietnam te creëren. Maar de agenda’s van alle strijdende partijen waren niet te overzien. Amerikaanse militairen hadden geen enkel inzicht in alle partijen en ook niet de informatie om inzicht te ontwikkelen.

the vietnam war, netflix
(Afbeelding: Netflix)

5. Geen detail blijft onbesproken

Na aflevering 1 gaat The Vietnam War verder met afleveringen die zich in chronologische volgorde afspelen. Riding the Tiger (1961–1963) met president Kennedy in de hoofdrol is aflevering 2, The River Styx (January 1964 – December 1965) over het verliezen van controle en realiteitszin in de oorlog is aflevering 3 en zo gaat het door tot en met aflevering 10 The Weight of Memory (March 1973 – Onward). Geen detail blijft onbesproken. De laatste aflevering van The Vietnam War gaat over het Watergate schandaal dat Amerika in zijn greep houdt en president Nixon dwingt tot aftreden, terwijl honderdduizenden Noord-Vietnamese troepen het Zuiden binnenstromen tijdens een bloederige burgeroorlog. Maar als er een aflevering is die bijblijft, is het episode 6. Things Fall Apart (January 1968 – July 1968) gaat over het Tet-offensief en geeft een beter beeld dan ooit van de wekenlange veldslagen. “Na deze aflevering staar je de hele nacht naar het plafond”, schrijft de Volksrant in een 5-sterren recensie.

Meer documentaires op Netflix

Check naast The Vietnam War ook onze top 11 avontuurlijke outdoor documentaires op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.