Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Godzilla vs Kong biedt bioscopen hoop met coronarecord

Voor de bioscopen blijft het bijzonder pittig. Ze konden in Nederland afgelopen zomer weer open, maar weinig studio’s durfden het aan om hun kruit te verschieten. Blockbusters uitbrengen met beperkte capaciteit leek nou eenmaal een slecht plan. Godzilla vs Kong biedt hoop.

Toch was er één grote uitzondering. Dan hebben we het over Inception-regisseur Christopher Nolan en zijn nieuwe film Tenet. Volgens hem zijn bioscopen heilig en moe(s)ten bioscopen veel meer doen om ze te steunen.

Woedende Christopher Nolan

Hij nam aanstoot aan alle studio’s die hun films direct op streamingdiensten uitbrachten. Tot overmaat van ramp besloot zijn ‘eigen’ studio, Warner Bros., vervolgens om al zijn blockbusters dit jaar direct op HBO Max uit te brengen. Met een woedende Nolan als resultaat, die gehakt maakte van zijn werkgever.

Vorig jaar kwam Tenet dus gewoon in de bioscopen uit, met een openingsweekend van 20.2 miljoen dollar. Niet waar je als studio op hoopt met zo’n peperduur project. Geef ze dan ook eens ongelijk dat ze nu hun heil zoeken in HBO Max, na dergelijke cijfers.

Godzilla vs Kong breekt record

Toch is er hoop. Op 31 maart kwam Godzilla vs Kong uit, een spectaculaire actiefilm. Niet alleen op HBO Max, maar ook in de bioscoop. Althans, in Amerika.

In dat eerste weekend draaide de blockbuster een omzet van 48.5 miljoen dollar. Meer dan dubbel zoveel als Tenet dus. Vooral in China is de film populair. Onlangs brak de eerste volledige trailer zelfs al meerdere records. Nu doet de film dat ook: de blockbuster scoorde het grootste openingsweekend van de gehele coronacrisis.

Van oorlogsfilms tot zombies: Netflix voegt 13 nieuwe topfilms toe

Bioscopen, juich niet te vroeg

Allemaal leuk en aardig, maar 48.5 miljoen dollar is enkel in de context van de pandemie reden tot een feestje. Want in normale tijden zou dat belabberd weinig zijn. Experts schatten dan ook in dat Godzilla vs Kong normaliter dubbel zoveel zou hebben omgezet. Ouch.

Maar dergelijke films komen dus ook uit op HBO Max en andere streamingdiensten. Waardoor er meer abonnees gescoord worden. Ook dat is een hoop waard, maar een prijskaartje daaraan hangen is pittig. Het hangt ook maar net af van de strategie van de streamingdienst in kwestie.

Bioscoopexploitanten hopen dat studio’s na dit nieuws stoppen met het eeuwig vooruitschuiven van films. Elke uitgestelde blockbuster is een extra nagel aan de doodskist van de bioscoopindustrie.

Mei tot en met juli

Voor de maanden mei tot en met juli staan onder andere Top Gun: Maverick, Cruella en F9 op de planning. Alle drie films van studio’s met een streamingdienst. Enkel de bedrijven zelf weten tot in hoeverre een release op je eigen streamingdienst waard is.

Tel dat bij de omzet van Godzilla vs Kong op, en studio’s kunnen bepalen of een dergelijk resultaat een bioscooplancering waard is. De komende maanden gaan we erachter komen of het antwoord op die vraag even optimistisch is als de bioscoopeigenaren hopen…

Plannen GTA 6 gelekt: leakers onthullen goed en slecht nieuws

De Filmkrant

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.