Pim Jansen
Pim Jansen Auto's 16 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kost het per maand om een compacte auto te bezitten

Twijfel je over de aanschaf van een auto of overweeg je om je wagen vaarwel te zeggen? Lees hier wat de gemiddelde kosten zijn voor een auto per maand in de betaalbare compact klasse. Dan kun jij een weloverwogen beslissing maken.

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het Nibud, het onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat huishoudens helpt met het organiseren van de financiën. Dat scheelt jou weer een hoop berekeningen op je vrije zondagmiddag.

Kosten die horen bij een auto

Want na de aanschafkosten van een auto ben je er uiteraard nog niet. Bij het financiële plaatje van een auto komen namelijk een hoop andere kostenposten om de hoek kijken. Zo moet je denken aan afschrijvingskosten, belastingen, de verzekering en natuurlijk spelen brandstofprijzen een rol.

Daarnaast is er natuurlijk ook een verschil in de maandelijkse kosten van een elektrische auto of een auto met een dieselmotor, maar in dit artikel focussen we ons op de benzineauto, nog altijd veruit de meest gebruikte auto in Nederland. Volgens RDW reden er in januari 2023 om precies te zijn 7.848.720 benzineauto’s rond in ons land.

Het Nibud maakt onderscheid tussen vaste kosten en variabele kosten. Beide groepen kennen afschrijvingskosten en onderhoudskosten. Daarnaast behoren de verzekeringen en de motorrijtuigbelasting tot de vaste kosten en voor de variabele kosten wegen ook de brandstofprijzen mee. De kosten voor je verzekering en de hoogte van de motorrijtuigenbelasting variëren per auto en situatie, afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van het voertuig. Om het exacte bedrag te berekenen voor jouw situatie, kun je gebruik maken van dit hulpmiddel van de Belastingdienst.

Maandelijkse kosten

Wat betreft brandstof spelen het aantal kilometers natuurlijk een grote rol. In dit artikel gaan we uit van 10.000 kilometer op jaarbasis. We rekenen met een benzineprijs van 1,971 per liter, vastgesteld op 1 juli 2023 door het CBS. We gaan uit van een gemiddeld verbruik van 1 op 15. Maandelijks komen de brandstofkosten dan uit op een kleine 110 euro.

Kostenpost Maandbedrag
Afschrijvingskosten 122,00 euro
Verzekeringen 52,00 euro
Motorrijtuigenbelasting 36,50 euro
Onderhoudskosten & reparaties 71,00 euro
Brandstof 110,00 euro
Totaal  391,50 euro

De afschrijvingskosten en brandstofprijzen zijn in grote mate afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. Daarbij wordt er in de richtcijfers van het Nibud uitgegaan van een nieuwe auto over een gemiddelde van de eerste 10 jaar. Bij een nieuwe auto zijn de afschrijvingskosten hoger dan bij een occasion. Daarnaast is deze berekening gebaseerd op schattingen, in de realiteit kan de prijs van een auto voor jou nog flink afwijken. Zo schat het Nibud de kosten voor een middenklasseauto (inclusief lagere brandstofprijs van 1,88 euro) al op een maandbedrag van 638,50 euro.

Een auto kan dus behoorlijk wat geld kosten – of besparen, als je jouw wagen verkoopt. Op zoek naar een alternatief? Wellicht biedt deze spotgoedkope e-bike van AliExpress de uitkomst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.