Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 23 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Opvallend betaalbare hot hatch-occasion zou niet misstaan in ‘t Gooi

Aan Fiat 500’jes geen gebrek in ‘t Gooi. Het is een populair lifestylewagentje ‘voor erbij’ en kleedt een lange oprijlaan leuk aan. Maar wist je dat je daar ook een hot hatch-variant van hebt? We hebben het over de modellen van Abarth, die als occasion verrassend betaalbaar zijn.

Abarth is een Italiaanse tuner die nauw samenwerkt met Fiat. Het opzichzelfstaande automerk maakt sportieve versies van verschillende Fiat-modellen, waaronder de Fiat 500. Dat betekent meer pk’s, agressieve looks en sportstoelen.

Abarth 500-occasion verrassend betaalbaar

Als we op verkoopsite Gaspedaal.nl op zoek gaan naar een sportieve Abarth-occasion, valt op dat deze opvallend betaalbaar zijn. Zo beginnen de goedkoopste exemplaren bij minder dan 10.000 euro. Niet echt een prijskaartje dat je verwacht bij een auto die niet zou misstaan in ‘t Gooi.

De Abarth 500 is er in verschillende uitvoeringen, maar we nemen even dit tweedehandsje als voorbeeld. Onder het ieniemienie motorkapje ligt een 1.4-liter viercilinder (half zo groot als de motor in deze krachtpatser), en die levert 135 pk. Dat klinkt misschien niet als bijzonder veel vermogen, maar vergeet niet dat deze hot hatch maar iets meer dan 1.000 kilogram weegt.

Sterker dan Ford Ranger Raptor

Daarmee is deze occasion in verhouding sterker dan een Ford Ranger Raptor. De robuuste pick-up wordt namelijk aangedreven door een 293 pk sterke V6 en weegt 2.475 kilogram, waarmee hij minder dan 0,12 pk per kilo heeft. De Abarth-occasion heeft per kilogram meer dan 0,13 pk tot zijn beschikking. Deze nieuwe hypercar van Porsche moet dat trouwens flink overtreffen met een pk-gewichtsverhouding van bijna 1 op 1.

Ford Ranger Raptor occasion
De Ford Ranger Raptor met 293 pk sterke 3.0-liter V6. (Afbeelding: Ford)

Afijn, terug naar de hot hatch-occasion. Het vermogen wordt via een handgeschakelde vijfbak naar de voorwielen gestuurd. Hebben die genoeg tractie, dan zou je in 7,9 seconden van 0 tot 100 kilometer per uur moeten kunnen accelereren. De topsnelheid ligt op 205 kilometer per uur.

Andere goedkope hot hatch-occasions

Toch kleeft er een nadeel aan deze betaalbare hot hatch-occasion en dat is dat-ie al ruim 180.000 kilometer op de klok heeft. Hoewel deze gebruikte auto met die kilometerstand pas net is ingelopen, is het maar de vraag of je een compact autootje van Italiaanse makelij met zo’n kilometerstand nog moet willen kopen. Je kunt wellicht beter doorsparen voor een exemplaar met minder ervaring, of een kijkje nemen bij deze goedkope hot hatches.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.