Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 23 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Gehaat Star Wars-personage terug als Jedi in The Mandalorian

Behalve diepfilosofische gesprekken over de textuur van korreltjes zand, is het meest gehate aspect aan de prequel-trilogie zonder meer Jar Jar Binks. Toch mag de Gungan opnieuw komen opdraven in het Star Wars-universum. En dan nog als Jedi in The Mandalorian ook!

* Dit artikel bevat spoilers!

Nou niet helemaal gelukkig. Producer en padawan van het eerste uur Jon Favreau weet wel beter dan een hele schare Star Wars-fanaten tegen zich in het Beskar-harnas te jagen. Maar lijkt deze Jedi uit de vierde aflevering van The Mandalorian niet heel erg op Jar Jar Binks?

De Jedi Master die Grogu ternauwernood redt van de gevreesde Order 66? Kelleran Beq zoals het personage heet, wordt inderdaad gespeeld door Ahmed Best; dezelfde acteur die als Jar Jar Binks alle die-hard fans achter zich aan kreeg. En wedden dat ook deze details uit de première van het derde seizoen van The Mandalorian je nooit opgevallen zijn?

Jar Jar Binks als Jedi Master in The Mandalorian

Ondanks zijn nieuwe rol in de populairste Star Wars-serie van het moment, staat Ahmed Best vooral bekend als Jar Jar Binks uit Episode I – The Phantom Menace. Jar Jar was destijds een relatief controversieel personage die nog steeds op weinig steun van fans kan rekenen. De afkeer van het personage gold helaas ook voor Best, die racistische reacties kreeg toen de film werd uitgebracht.

Ahmed Best, mandalorian, jar jar binks, jedi
Ahmed Best als jedi (links) en Jar Jar Binks (rechts) (Afbeelding: Lucasfilm)

Overigens is het al de tweede keer dat Ahmed Best de rol van Kelleran Beq vertolkt. De eerste keer dat hij de Jedi Master speelde was voor een spelshow voor kinderen genaamd Star Wars: Jedi Challenge. In de show hield hij toezicht op jonge deelnemers die een Jedi-trainingsparcours aflegden.

Eindelijk lof voor Ahmed Best

Gelukkig kon Best als Jedi Master in The Mandalorian wel op veel lof rekenen van de fans – een frisse verandering voor de acteur. Laten we hopen dat het zo blijft.Bekijk ook welke series je nog moet gezien hebben op Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.