Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Formule 1 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo extreem trainen Formule 1-coureurs hun nek

Als Formule 1-coureur heb je niet alleen een uiterst precieze timing en behoorlijk wat lef nodig, maar ook een beestachtig sterke nek. Hoe trainen Max Verstappen en de rest hun nek eigenlijk?

Als je naar foto’s van Max Verstappen, Lewis Hamilton en Charles Leclerc kijkt, dan hebben ze in elk geval één ding gemeen: een gespierde nek. Als Formule 1-coureur is het lichaam van een bodybuilder zeker geen vereiste, maar de nek komt hier toch zeker bij in de buurt. Met een sterke en gespierde nek heb je een stapje voor op de zwaartekracht. Een goede nektraining is voor de coureurs daarom noodzaak.

Waarom trainen Formule 1-coureurs hun nek?

Als bestuurder van een snelle raceauto krijg je voortdurend te maken met G-krachten. De coureurs hebben een ijzersterke nek nodig om klappen van die G-krachten op te vangen. Niet alleen tijdens onfortuinlijke momenten als botsingen en crashes, maar ook voor scherpe bochten en andere onverwachte manoeuvres.

Tijdens scherpe bochten kan de G-kracht oplopen tot 5 G. Dat houdt in dat er vijf keer zo veel zwaartekracht op het lichaam komt als in een normale situatie. Dat is natuurlijk belachelijk veel, helemaal als je je bedenkt dat de gemiddelde achtbaan hooguit tot 3 G-krachten gaat. Tijdens een ritje in de Python ervaar je bijvoorbeeld 3,5 G-krachten.

Dit verdienen Verstappen, Hamilton en alle andere F1-coureurs in 2022

Die krachten verzamelen zich tijdens het rijden voornamelijk in het gebied van de nek en schouders. Het trainen van de nekspieren is daarmee een heel belangrijk onderdeel in de Formule 1-trainingen. Uniek, want dat zie je niet in veel andere sporten terug.

Zo traint Max Verstappen zijn nek

Hoe traint Nederlands trots Max Verstappen zijn nek? Dat laat hij zien in de onderstaande reeks foto’s op Instagram.

Op de foto’s zie je Max Verstappen zitten op een extreme machine. Zijn gezichtsuitdrukking op de derde foto zegt genoeg: deze training is geen pretje. Met zijn hoofd gewikkeld in een soort mitella krijgt hij te maken met soortgelijke krachten als op de grid. Het ziet er oncomfortabel uit, maar met de overwinningen van de Nederlander in ons achterhoofd kunnen we zeker stellen dat deze trainingsmethode zijn vruchten afwerpt.

Traint elke F1-coureur hetzelfde?

Max Verstappen is uiteraard niet de enige coureur die zijn nek traint. We vonden ook onderstaande video op het Instagram-account van Sky Sports. Hier zien we ook een beestachtig staaltje trainingswerk van coureurs Pierre Gasly en Kimi Räikkönen voorbij komen.

En voor wie zich afvraagt welke F1-coureur de sterkste nek heeft: verschillende bronnen melden dat Fernando Alonso een walnoot kan kraken met zijn nek. Indrukwekkend, maar do not try this at home.

Workout voor het seizoen van 2022

Naast het trainen van de nek is een Formule 1-coureur op vele andere sportieve vlakken actief om de beste in de raceauto te worden. Benieuwd naar hoe Max Verstappen zich in de winterstop klaarstoomde voor het nieuwe seizoen? Dat lees je hier.

Meer dan een bizar salaris: dit maakt het Verstappen-contract écht uniek

One Stop Racing

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.