Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Huizenprijzen dalen eindelijk: deze regio’s in Nederland profiteren

Elke starter die op zoek is naar een huis, hangt waarschijnlijk momenteel de slingers uit. De huizenprijzen zijn namelijk voor het eerst in lange tijd weer gedaald. Om hoeveel procent gaat het? En is het echt reden voor feest?

We verklappen alvast dat de huizenprijzen niet overal in Nederland zijn gedaald.

Huizenprijzen gedaald in Nederland

Schreeuw het van de daken: in de eerste drie maanden van dit jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld met 2,1 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die makelaarsclub NVM donderdag heeft gepubliceerd. Nu is 2,1 procent nog niet baanbrekend, maar als huizenzoeker waarschijnlijk het beste nieuws over de huizenmarkt dat je in lange tijd hebt gehoord.

Helemaal reden voor feest is het niet. Als je de huizenprijs op dit moment met vorig jaar vergelijkt, spreken we nog steeds over een stijging van bijna 14 procent. Maar goed: het lijkt erop dat de oververhitte huizenmarkt afkoelt.

“Er lijkt een lichte bries te waaien door een oververhitte woningmarkt”, aldus NMV-voorzitter Onno Hoes. Maar natuurlijk heeft hij nog steeds zorgen over het aanbod aan woningen, dat nog altijd te klein is.

Iemand die een woning zoekt, heeft volgens de NVM in doorsnee keuze uit nog geen twee huizen. En van alle woningen werd 79 procent voor meer dan de vraagprijs verkocht in het eerste kwartaal. We zijn er dus nog niet.

In deze regio’s is het feest

Het verschilt ook erg per regio of de huizenprijzen gedaald zijn of niet, en met hoeveel procent. Zo daalde de prijs in Zeeuws-Vlaanderen met maar liefst 9,2 procent, maar steeg die in Midden-Noord-Brabant juist met 4,2 procent. Hieronder vind je een aantal regio’s die het afgelopen kwartaal in prijs gedaald zijn:

  • Arnhem/Nijmegen: -1,9 procent
  • Agglomeratie Leiden en Bollenstreek: -2,4 procent
  • Kop van Noord-Holland: -1,4 procent
  • Het Gooi en Vechtstreek: -2,9 procent
  • Noord-Overijssel: -1,6 procent

In totaal kon je in 21 van de 40 regio’s in Nederland voor een lagere prijs een huis kopen dan vorig jaar. Benieuwd naar jouw eigen regio? Kijk dan eens naar de handige visualisatie die Business Insider gemaakt heeft.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.