Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Formule 1 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Meer dan een bizar salaris: dit maakt het Verstappen-contract écht uniek

Eerder deze week werd het al onofficieel bekend gemaakt, maar nu staat het dan echt zwart op wit: Max Verstappen verlengt zijn contract bij Red Bull Racing. De wereldkampioen krijgt een flinke salarisverhoging, maar dat is niet de enige reden waarom dit contract zo bijzonder is.

Wat vooral opvalt is de duur van het contract. Eerder deze week hadden verschillende bronnen het over een contractduur van vier of vijf jaar. Dat bleek een conservatieve schatting, want Red Bull heeft inmiddels bekendgemaakt dat hun grote ster tot 2028 vastligt.

Langst lopende contract in de Formule 1

Deze duur komt toch wel als een verrassing. Het nieuwe contract van Max Verstappen is voor Formule 1-begrippen ongebruikelijk lang. Hierdoor is de Nederlander ook meteen de coureur met het langstlopende contract. Veel van zijn collega’s op de grid lopen komend seizoen of het jaar daarop uit hun contract. Uitzonderingen zijn Charles Leclerc en Lando Norris. Deze talenten van Ferrari en McLaren liggen respectievelijk vast tot 2024 en 2025.

Max Verstappen maakt er niet al te veel woorden aan vuil waarom hij een krabbel heeft gezet: “Vanaf het begin voel ik me goed in het team, zeker na het afgelopen jaar. Ik zie maar één weg vooruit, en dat is met dit team.” Beide partijen hebben in de afgelopen jaren meermaals het vertrouwen in elkaar uitgesproken. Een lange verbintenis is dan ook een logisch gevolg.

Salarisverhoging voor Max Verstappen

Voor Max Verstappen is bijtekenen bij Red Bull de enige logische keuze, ook financieel. De Nederlander gaat er qua salaris namelijk aardig op vooruit. Het exacte bedrag is niet bekend, maar er wordt gesproken over zo’n 35 miljoen dollar per jaar. Dit kan door bonussen oplopen tot 40 of zelfs 50 miljoen dollar. Deze bedragen komen enigszins als een verrassing omdat het team eerder had aangegeven dat de bovengrens wel was bereikt.

Viaplay heeft aangename verrassing voor Formule 1 en Verstappen-fans

Dat Red Bull er toch in is geslaagd om Max Verstappen een financieel upgrade te geven, heeft vooral met twee zaken te maken. Allereerst werden Oracle (de nieuwe titelsponsor) en Bybit aangetrokken als nieuwe sponsoren. Dit zorgt voor wat meer financiële middelen en die kunnen, door de budgetlimiet, niet allemaal in de auto gestopt worden, maar wel in het contract van Verstappen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.