Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Disney+ 3 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

5 dingen om te weten over Nemesis, de eerste Nederlandse Disney+ serie

Disney+ is inmiddels al dik twee jaar te ontvangen in Nederland, maar een original serie van eigen bodem ontbreekt nog steeds. Daar gaat gelukkig verandering in komen. Disney+ heeft bekendgemaakt bezig te zijn met de psychologische thrillerserie Nemesis.

Dat Disney+ met een Nederlandse serie komt, is geen verrassing op zich. Er is een Europese wet die streamingdiensten verplicht om content aan te bieden die afkomstig is uit de landen waar ze actief zijn. Als je een abonnement hebt op Netflix en Amazon Prime Video heb je dat waarschijnlijk al gemerkt.

5 dingen die je moet weten over de eerste Nederlandse Disney+ serie: Nemesis

Ook Disney+ ontkomt niet aan deze wet. Daarnaast is Nederland een behoorlijke grote afzetmarkt, dus een original serie van eigen bodem komt zeker niet als een verrassing. Veel is er echter nog niet bekend over Nemesis. Alles wat we wel weten, lees je in onderstaande punten.

1. De eerste Nederlandse Disney+ serie is een politiethriller

Nemesis gaat over de vermenging van de onder- en bovenwereld. Anno 2022 is het voor de politie steeds moeilijker om het verschil te zien tussen criminele bendes en multinationals. Door belastingontduiking en beperkte regulering is niks meer zwart-wit. De wereld is grijs en het is bijna onmogelijk geworden om internationale misdadigers achter de tralies te krijgen.

Disney+ onthult internationale serie over Nederlandse oorlogsheldin

Tenzij de politie zelf het grijze gebied opzoekt en vanuit de schaduw gaat opereren. Dat is wat in Nemesis gebeurt onder leiding van Sylvia van Maele. Zij is een officier van justitie die deze wereld waar mannen elkaar de hand boven houden beu. Nadat een kroongetuigen op genadeloze wijze wordt vermoord in haar huis, besluit ze er wat aan te gaan doen. Ze stelt een ondergronds team samen en opent de jacht op een groep misdadigers die tot dan buiten het bereik van de wet is gebleven.

2. Nemesis is gebaseerd op een boek

Het kan zijn dat dit verhaal je ergens bekend voorkomt. Nemesis is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek van Simon de Waal. Deze verscheen in 2016 en was onder andere genomineerd voor de Diamanten Kogel en de Gouden Strop. Twee literaire prijzen die worden uitgereikt aan het spannendste Nederlandse boek van dat jaar.

3. Van de makers van Van God Los en Riphagen

Over de cast is nog niks bekend, maar Disney+ heeft al wel twee showrunners aangewezen. Het is aan Willem Bosch en Pieter Kuijpers om van Nemesis een succes te maken. Ervaring met spannende films en series hebben ze in ieder geval. Zo waren ze eerder onder andere verantwoordelijk voor de serie Van God Los en de oorlogsfilm Riphagen.

4. Niet de eerste Nederlandse productie op Disney+

Hoewel Nemesis de eerste original fictieserie uit Nederland is, is het niet de eerste Disney+ productie van eigen bodem. Vorig jaar verscheen al de documentaire-reeks Dat Ene Woord. Hierin werd voetbalclub Feyenoord een jaar lang op de voet gevolgd.

5. Releasedatum Nemesis op Disney+

Naast het verhaal en de showrunners heeft Disney+ nog maar weinig bekendgemaakt over Nemesis. Dit komt omdat de serie zich nog in de beginfase van de productie bevindt. Het gaat dan ook nog wel even duren voordat Nemesis op Disney+ verschijnt. Een exacte datum hebben we nog niet, maar de belofte is dat de eerste Nederlandse original in het najaar van 2023 te streamen is.

Nu op Disney+

Op Nemesis moeten we voorlopig dus nog wel even wachten. Gelukkig loopt Disney+ ondertussen vol met andere series en films. Ook in maart gaan er weer de nodige titels verschijnen. We hebben het dan natuurlijk over de Marvel-serie Moon Knight, maar er is meer content die de moeite waard is. Welke dat is, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.