Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zeldzame beelden: Tesla test Cybertruck ‘Alpha’ op eigen circuit

Tesla test op dit moment de Cybertruck op de testbaan van Fremont Factory, zo blijkt. Een liefhebber van het merk spotte de rijdende elektrische pick-up en schoot er beelden van. Het zou een ‘Alpha’ zijn, en dat vernieuwde prototype is nog niet vaak rijdend gespot.

De elektrische pick-ups van andere merken – Ford F-150 Lightning, Hummer EV en Rivian R1T – zijn al getoond als productiemodel. Liefhebbers van de Tesla Cybertruck moeten nog even geduld hebben, maar deze beelden geven je vast een tipje van de sluier.

Een Tesla Cybertruck ‘Alpha prototype’

De video is afkomstig van Twitteraar Arash Malek, die een drone met camera boven de testbaan van Fremont Factory liet opstijgen. Op zijn beelden zie je een Tesla Cybertruck door de bocht scheuren.

Naar verluidt is dit dus het ‘Alpha prototype’, zoals Tesla-CEO Elon Musk de bijgewerkte prototypes noemt. Deze exemplaren zijn nog lang niet rijp voor productie, maar komen dichter in de buurt van het uiteindelijke model dan het eerst getoonde conceptmodel. Zoals al werd vermoed, heeft het nieuwe prototype een grote ruitenwisser en is de pick-up voorzien van spiegels.

Drie varianten aangekondigd

De vraag is nog wat de exacte specificaties van de uiteindelijke productieversie worden. Toen Tesla de Cybertruck in 2019 aankondigde, werd er gesproken over drie varianten.

Allereerst was er de Single Motor RWD. Deze heeft enkel een motor op de achteras, 400 kilometer aan actieradius en sprint van 0 naar 96 kilometer per uur (60 mp/h) binnen 6,5 seconden. Daarnaast wordt er gesproken over een Dual Motor AWD. Dit model heeft op zowel de voor- als achteras een elektromotor, biedt 480 kilometer aan rijbereik en doet dezelfde sprint van 0 naar 96 kilometer per uur in 4,5 seconden. Het absolute topmodel met drie motoren zou 800 kilometer aan actieradius hebben en van 0 naar 96 kilometer per uur sprinten in 2,9 seconden.

Tesla Cybertruck prototype 2019.

Tesla zou eigenlijk al in 2021 met meer informatie komen over de prestaties, maar mede vanwege de pandemie is de productie vertraagd. Wanneer we meer horen over de definitieve specificaties van het model, is nog onduidelijk. Oorspronkelijk zou de productie dit jaar al beginnen, maar die is doorgeschoven naar begin 2023.

Het ouderere prototype van Tesla werd overigens al vaker gespot op het testcircuit, zoals je onder meer in deze video ziet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.