Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 18 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Solliciteren bij Tesla? Deze 9 vragen kun je verwachten van Elon Musk

Veel mensen dromen ervan: op sollicitatiegesprek bij Tesla. Maar wat voor sollicitatievragen worden je dan eigenlijk gesteld? Gelukkig hoeven we daar niet naar te raden, maar is dit gewoon te vinden op Glassdoor. Hier hebben Tesla sollicitanten de vragen achtergelaten die hun gesteld zijn.

Dit zijn 9 vragen die je gesteld kunnen worden als je bij Tesla solliciteert. Inclusief waarom de vraag wordt gesteld en hoe je er het beste op kunt antwoorden.

Sollicitatiegesprek Tesla

Glassdoor is overigens een goede algemene sollicitatietip, want op de website vind je de sollicitatievragen van veel meer bedrijven.

1. Waarom wil je bij Tesla werken?

Deze vraag – of een variatie erop, zoals ‘Wat betekent Tesla voor jou?’ – kun je zeker verwachten als je bij Tesla solliciteert. Dit is een sollicitatievraag die sowieso vaak wordt gesteld, omdat een bedrijf niet alleen iemand zoekt die het werk kan uitvoeren, maar ook iemand die gepassioneerd is en graag bij dit bedrijf wil werken.

2. Vertel me over een uitdaging die je hebt gehad en hoe je die bent overkomen.

Een veelgestelde vraag bij Tesla, als we de inzendingen bij Glasdoor bekijken. Dit is natuurlijk een goede manier om te vragen naar iemands werkervaring en tegelijkertijd te testen of diegene probleemoplossend vermogen heeft.

3. Wat zou je doen als…

Niet geheel verrassend worden er in een sollicitatiegesprek bij Tesla ook een hoop vragen gesteld die specifiek op de functie zijn gericht. Zeker als het om een technische functie gaat, zal je gevraagd worden naar bijvoorbeeld programmeertaal.

Dit zijn lastige vragen, omdat je er moeilijk op voor kunt bereiden. Maar vertrouw op je eigen kennis en neem de tijd om je antwoord te formuleren. Het is niet erg om een stilte te laten vallen. Zeker niet als dat je antwoord tien keer beter maakt.

Eén sollicitatie kandidaat die het aanbod van Tesla heeft aangenomen, zegt: “Wees voorbereid om het antwoord niet te weten op een vraag. Ze willen meer jouw gedachteproces zien dan het juiste antwoord.”

4. Weet je wat ….. is?

Ook voor deze vraag geldt: je zal bij Tesla veel vragen krijgen waarmee je ze kennis en vaardigheden kunnen testen.

5. Welke eigenschappen maken jou gekwalificeerd voor de baan?

Om hier goed antwoord op te geven, moet je natuurlijk allereerst goed weten wat de functie precies inhoudt. Bestudeer voor het gesprek goed de vacature, bekijk de website en socialmediakanalen van het bedrijf en probeer zoveel mogelijk informatie te vergaren. Zo beantwoord je een vraag als ‘Waarom ben jij de beste kandidaat voor de baan?’

6. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Of: ‘Waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan?’ Dit is niet alleen bij Tesla een veelgestelde sollicitatievraag overigens. Wat je antwoordt is helemaal aan jou, maar zorg dat je niet negatief bent over je huidige of vorige werkgever. Dat staat niet professioneel. Zo leg je wel uit waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan.

7. Wat voor slechte dingen zouden je collega’s over je zeggen?

Een variatie op: wat zijn je slechte eigenschappen? Noem hier altijd iets waar je momenteel aan werkt. En niets waaruit blijkt dat je de functie niet goed zou kunnen uitvoeren. Om je op deze sollicitatievraag voor te bereiden, kun je er dus het best de vacature bij pakken en goed nadenken over wat Tesla van je vraagt.

8. Beschrijf jezelf in één woord

Dit lijkt misschien een makkelijkere vraag dan een technische vraag waar je lang over na moet denken, maar probeer jezelf maar eens in één woord te omschrijven. Denk goed na over wat je wil uitstralen. ‘Vertel me eens iets over jezelf’ is overigens ook een veelgestelde sollicitatievraag bij Tesla.

9. Kun je omgaan met een snel veranderende omgeving?

Werken bij Tesla is een droom voor veel mensen, maar het is wel een uitdagend bedrijf dat veel van iemand vraagt. In sollicitatiegesprekken probeert Tesla erachter te komen of mensen echt bereid zijn hard te werken en echt passen bij het bedrijf, of dat ze alleen maar voor de naam bij het bedrijf willen werken.

Liever bij SpaceX werken? Check dan de 21 vragen die je bij SpaceX in een sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden.

De sollicitatievraag die Elon Musk stelt om leugenaars te detecteren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.