Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

China’s digitale munt ging volop rond tijdens de Spelen in Beijing

De digitale yuan (e-CNY) is volgens de Centrale Bank van de Volksrepubliek China een groot succes op de Olympische Winterspelen in Beijing. Tijd om ons zorgen te maken?

Het evenement is de eerste serieuze test voor de gecentraliseerde digitale currency die door de PBoC (People’s Bank of China) is uitgegeven.

Olympische Winterspelen Beijing belangrijke pilot

De Olympische Winterspelen zijn zo goed als afgelopen en volgens de People’s Bank Of China (PBoC) wordt er dagelijks ruim 2 miljoen digitale yuan (ruim 300.000 USD) uitgegeven aan allerlei zaken. Atleten, entourage en toeschouwers – zowel Chinezen als buitenlanders – betalen veelvuldig met de gecentraliseerde token. Er zijn zelfs speciale geldautomaten aanwezig, waar internationale gasten buitenlandse biljetten kunnen converteren naar de digitale yuan (en naar de traditionele, tastbare yuan).

digital yuan, e-cny, china, crypto, currency
(Afbeelding: AFP)

De populariteit van het digitale betaalmiddel is best opmerkelijk te noemen. De digitale yuan (e-CNY) is namelijk niet het enige betaalmiddel dat wordt geaccepteerd tijdens de Olympische Spelen. Bovendien hebben veel landen hun atleten afgeraden ermee te betalen. Aanwezigen kunnen dus ook met de gewone yuan of met Visa betalen. Het feit dat de Chinese overheid schaamteloos informatie verzamelt wanneer er met de digitale yuan wordt afgerekend, is blijkbaar geen enorme barrière. Toch bestaan er veel zorgen over cybersecurity en privacy vanuit andere landen. Senatoren uit de VS zien het betaalmiddel als “een enorme bedreiging voor individuele gebruikers”.

Crypto Crackdown

China had toch het bezit en mining van crypto’s verboden vorig jaar? Dat klopt. Het gedecentraliseerde karakter van cryptocurrencies en het controlerende karakter van de wereldmacht was geen geweldige match. Volgens de Chinese overheid zouden crypto’s de financiële orde verstoren en criminaliteit in de hand werken. Niet geheel verassend ziet China wél veel potentie in de eigen digitale yuan (e-CNY). Eigenlijk geen crypto in de puurste zin van het woord, want het gaat hier om een gecentraliseerde digitale munt, uitgegeven door de Centrale Bank van de Volksrepubliek China.

Digitale yuan, nieuwe wereldreservemunt?

Enfin, de digitale yuan moet de komende jaren dus hét betaalmiddel worden van de Chinese bevolking. En wellicht ook van de rest van de wereld, want China droomt groot. Het uiteindelijke doel is om met de digitale yuan de dollar van de troon stoten als het gaat om de wereldreservemunt. De belangen zijn dus groot.

Moeten we ons zorgen maken over onze privacy? Voorlopig niet. In het Westen bestaat veel argwaan en weerstand tegen de digitale yuan. Serieuze adoptie zal dus niet zonder slag of stoot gaan. Bovendien is het maar de vraag of we het succes van de digitale yuan tijdens de Olympische Winterspelen klakkeloos moeten aannemen. De cijfers zijn tot slot van rekening door de PBoC naar buiten gebracht; en de Centrale Bank wordt door de staat gecontroleerd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.