Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 1 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

3 feiten over e-CNY, de eigen digitale currency van China

Het is geen geheim dat China een broertje dood heeft aan cryptocurrencies. In september vorig jaar kondigde het land een verbod aan op alle betalingen en diensten voor crypto. Toch heeft het land ook een eigen digitale currency (e-CNY), die bij de Olympische Winterspelen in Beijing voor het eerst door een groter publiek gebruikt gaat worden.

Reden voor de rigoureuze beslissing om crypto in de ban te doen? Volgens de Chinese overheid zou het de financiële orde verstoren en criminele activiteiten in de hand werken. Maar de eigen digitale valuta zal er ook weleens te maken mee kunnen hebben.

China legde de crypto-wereld al eerder beperkingen op, maar in september vorig jaar kwam dan echt de genadeslag. Daarmee leek de Chinese overheid twee vliegen in één klap te slaan. Hier werd natuurlijk meteen alle competitie voor andere (anonieme) cryptocurrencies mee uitgeschakeld.

Feiten over de digitale currency van China

Kunnen we de token vergelijken met crypto’s als Bitcoin en Ethereum? Drie feiten over China’s eigen digitale valuta, digital yuan.

1. Het is de digitale versie van de yuan

De digital yuan, ook wel e-CNY genoemd, is een digitale versie van China’s valuta. De link met een cryptocurrency is natuurlijk snel gemaakt, maar de digitale currency is in essentie fysieke cash in digitale vorm. Je kunt het dus ook niet vergelijken met Bitcoin en andere crypto; deze zijn gedecentraliseerd, terwijl de digital yuan wordt uitgegeven en gecontroleerd door de Centrale Bank van de Volksrepubliek China.

Je kunt e-CNY dus het best beschrijven als een digitale versie van hun eigen valuta. Het is een central bank digital currency (CBDC), waar steeds meer banken aan werken. Geen van hen is echter zo ver als China.

2. e-CNY wordt steeds meer gebruikt

De op één na grootste economie ter wereld ontwikkelt de digitale currency al sinds 2014, maar moet de valuta nog steeds landelijk uitrollen. Er lijkt wel steeds meer vaart te komen achter de digitale valuta. Volgens TechCrunch hebben inmiddels 261 miljoen individuele gebruikers een portefeuille voor de digital yuan aangemaakt, via een speciaal daarvoor ontworpen app. Dat is ongeveer een vijfde van de bevolking. Het is dan ook niet gek dat het momenteel één van de snelstgroeiende apps in China is.

En dat terwijl alleen de gebruikers in zogenaamde ‘proefsteden’ zichzelf kunnen aanmelden en geld kunnen omzetten in de digital yuan. Als je in aanmerking komt om je aan te melden, is er al wel veel mogelijk met de valuta. Van aankopen doen op Alibaba tot ritjes met de taxi maken.

3. Digital yuan op de Olympische Winterspelen

Tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing hebben atleten, medewerkers en bezoekers drie opties om af te rekenen in het Olympisch Dorp: cash, Visa en de digital yuan.

“De Olympische Spelen zijn altijd gepland door de Centrale Bank van de Volksrepubliek China als de wereldwijde coming-out party voor de digital yuan“, zegt Richard Turrin, auteur van Cashless: China’s Digital Currency Revolution, tegen Fortune.

Corona gooit wel roet in het eten wat dat betreft, want vanwege de pandemie zullen er weinig internationale bezoekers naar de Olympische Spelen komen.

Andere landen kijken met argwaan toe

Niet iedereen is blij met de digitale currency als betaalmethode op de Olympische Spelen. Verschillende landen hebben hun atleten aangeraden om de digital yuan niet te gebruiken. Een digitale valuta gecontroleerd door de overheid, geeft China natuurlijk een ongekende hoeveelheid informatie over waar mensen hun geld aan uitgeven en waar ze dat doen.

Heeft China spijt van de crypto-ban? Bitcoin-exodus kost miljarden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.