Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 1 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Doutzen Kroes blijft een superheldin: haar filmcarrière in retrospectief

Dat Doutzen Kroes is gestopt met haar modellencarrière, al dan niet tijdelijk, is inmiddels wel bekend. Wie weet maakt dat ruimte vrij voor haar filmcarrière. Jawel, de Friezin was in verschillende films te zien als actrice, waaronder een aantal blockbusters.

De demonisering van Doutzen Kroes neemt, volgens Nederlandse traditie, enge vormen aan. Helden kunnen we hier niet vereren, het tegenovergestelde zijn we des te beter in. Iedereen valt massaal over haar haar heen vanwege de beargumentatie achter het stopzetten van haar modellencarrière. Men vindt het hypocriet dat ze dat wereldje nu corrupt vindt, maar er wel jarenlang van heeft geprofiteerd. Dat zou dus betekenen dat je nooit van inzicht mag veranderen. Goed, genoeg over die nonsens.

De filmcarrière van Doutzen Kroes

Tijd om het eens over een verrassender aspect uit haar carrière te hebben, de films waarin ze speelt. Want wist je bijvoorbeeld dat ze als superheldin onderdeel is van het DC Universum? En dan is er natuurlijk nog haar rol als tegenspeelster van Robert de Hoog in die Nederlandse film. Een voor lang niet iedereen bekende filmcarrière in retrospectief.

1. Nova Zembla (2011)

Haar debuut als actrice maakt Doutzen Kroes tijdens haar absolute hoogtijdagen als model. Reinout Oerlemans wist de Friezin te casten voor zijn film Nova Zembla. Deze film gaat over de laatste ontdekkingsreis (1596-1597) van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck, om de route ‘om de Noord’ naar Indië te ontdekken, die voorgesteld was door de cartograaf en dominee Petrus Plancius.

doutzen kroes, filmcarrière, nova zembla, actrice, films
Nova Zembla, 2011 (Afbeelding: Benelux Film Distributors)

Het topmodel vertolkte de rol van Catharina Plancius, de dochter van de cartograaf en dominee. In de film krijgt ze een relatie met hoofdpersonage Gerrit de Veer (Robert de Hoog), een van de lagere officieren tijdens de ontdekkingsreis.

2. Wonder Woman (2017)

Het duurde even voor haar tweede rol, maar die was ook direct in een blockbuster van formaat. In Wonder Woman speelt Doutzen kroes Venelia, een Amazonekrijgster van het eiland Themyscira.

Venelia, doutzen kroes, wonder woman, filmcarriere, actrice
Wonder Woman, 2017 (Afbeelding: Warner Bros.)
venelia, dc comics
Wonder Woman, 2017 (Afbeelding: Warner Bros.)

Haar personage is geschapen door Zeus, net als haar zusters. Op jonge leeftijd streed ze tegen Diana (Wonder Woman), prinses van de Amazonen uit de Griekse mythologie, tijdens de Amazon Games. In de film speelt ze een vrij prominente rol. Bonuspunten: ze deed een groot deel van haar eigen stunts.

3. Justice League (2017)

En ja, als je eenmaal tot een franchise behoort, dan volgen de spin-offs vanzelf. Zo was Doutzen Kroes, tevens in 2017, ook te zien in Justice League.

doutzen kroes, justice league, filmcarriere, films, wonder woman
Justice League, 2017 (Afbeelding: Warner Bros.)

Ook weer in haar rol als Venelia was het topmodel in deze film te zien naast superhelden als Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), Aquaman (Jason Momoa), Cyborg (Ray Fisher) en The Flash (Ezra Miller).

4. Wonder Woman 1984 (2020)

Ook in de opvolger van Wonder Woman speelt Doutzen Kroes een vrij prominente rol.

doutzen kroes, wonder woman 1984, films, filmcarrière
Wonder Woman 1984, 2020 (Afbeelding: Warner Bros.)

Lees in dit artikel wat de invloed van Wonder Woman 1984 was op de groei van de streamingdienst HBO Max.

5. Zack Snyder’s Justice League (2021)

Zoals je wellicht gelezen hebt, stond de eerste versie van Justice League ondanks prima cijfers bekend als een gedrocht van een film. De regisseur zelf dacht er ook zo over, dus kwam hij met Zack Snyder’s Justice League.

doutzen kroes, Zack Snyder's Justice League, films, filmcarrière, actrice
Zack Snyder’s Justice League, 2021 (Afbeelding: Warner Bros.)

Het lag gelukkig niet aan Doutzen Kroes, want ook in deze DC Comics-film spatte ze weer van het scherm als Venelia.

Op naar meer, zouden we zeggen. En stoppen met de demonisering van een persoon, ondanks her en der wat dubieuze standpunten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.