Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 3 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Furiosa: Mad Max-films volledig op de schop in opvolger

Zonder enige twijfel is Mad Max: Fury Road een van de beste actiefilms ooit gemaakt. Natuurlijk zijn de originele films legendarisch, maar het feit dat George Miller terugkeerde naar ‘zijn’ universum en een meesterwerkje maakte met Fury Road was een gedurfde stap. Nu komt de spin-off Furiosa eraan, en dat wordt toch een heel andere film.

Of je Mad Max: Fury Road in de bios hebt gekeken of gewoon thuis op je televisie (en met hopelijk goed geluid): de film van regisseur George Miller was intens. Bijna drie uur een achtervolgingsfilm kijken met de meest bizarre omgevingen (in Namibië trouwens, niet Australië), briljante acteurs en voertuigen die zijn weerga niet kenden. Maar los van Max (Tom Hardy) was eigenlijk imperator Furiosa, gespeeld door Charlize Theron, het hoogtepunt.

Wat al bekend is over Furiosa (2024)

Er wordt steeds meer uit de doeken gedaan over de opvolger, waarvan de première staat gepland op 24 mei 2024. De nieuwe productie is een prequel van de film met Charlize Theron. De Mad Max-films gaan dus op de schop. En niet zo’n beetje ook. Een paar interessante feiten op een rij.

1. De prequel van Mad Max: Fury Road is een trilogie

Het personage Furiosa heeft een back story waar Miller in Fury Road op hintte, maar we krijgen er weinig details over mee. Aangezien het nu gaat om een prequel van die film, vermoeden we dat het vooral om een jonge Furiosa gaat, die is geboren in The Green Place en wellicht wordt ontvoerd door Immortan Joe of zijn War Boys. Niet alleen dat is intrigerend; de film gaat deel uitmaken van een trilogie. We durven er geen geld op in te zetten dat Charlize Theron (die de rol vervolmaakte) terugkeert in een derde deel.

2. Anya Taylor-Joy speelt Furiosa

Voor Mad Max-fans is dit nog steeds een heikel punt: niet Charlize Theron speelt een jonge Furiosa, maar Anya Taylor-Joy, en dat doet ietwat pijn. Niets ten nadele van Taylor-Joy, die een uitstekende actrice is (Queen’s Gambit, Last Night in Soho, Split), maar Charlize was toch wel wat gepikeerd dat ze de rol niet nog een keer opnieuw kon doen. Ze was dan ook wel, zoals Hollywood zegt, ‘spot on’.

ana taylor joy, furiosa
Anya Taylor-Joy in The New Mutants (Afbeelding: 20th Century Fox / Disney)

Tinsel Town heeft techniek genoeg om er wat jaartjes af te snoepen, dus de keuze is opmerkelijk. Hoe dan ook is Taylor-Joy erop gebrand haar eigen versie van Furiosa te spelen, en we gaan zien hoe dat uitpakt.

3. Chris Hemsworth vs. Yahya Abdul-Mateen II

De meest knuffelige Australiër die we kennen (op Hugh Jackman na) gaat een rol vertolken als bad-guy in Furiosa. Opvallend, omdat de 1,93 meter lange Ozzie eigenlijk bijna nooit villains speelt. Hij was dan ook tweede keuze. Eigenlijk had Yahya Abdul-Mateen II (Black Manta in Aquaman) die rol op zich had moeten nemen. Hij had echter wat problemen met zijn opnameschema’s. Toch jammer voor Miller dat ‘ie het dan maar met Hemsworth moet doen.

4. Grootste set ooit in Australië

Een van de belangrijkste dingen van deze film (en ook van Fury Road, hoewel niet opgenomen in Australië) is de trots dat het land heeft over de filmproducties.

Fury Road is opgenomen in Namibië (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Oceanië kent geen echte enorme filmindustrie, dus als mensen als George Miller, Baz Luhrmann in Australië en Taika Waititi en Peter Jackson opstaan in dat continent is dat veelbetekenend. De set van Furiosa is de grootste die Australië ooit heeft gehad.

5. Gas Town en de Bullet Farm

We gaan Gas Town en de Bullet Farm zien in de volgende Mad Max-film. In Mad Max: Fury Road draait Furiosa ineens aan het stuur op weg naar Bullet Farm, maar we zien die plekken niet in die film. In het verhaal waren die niet nodig. Het maakte ook niets uit voor het verhaal, maar die dorpen zijn nog altijd verhuld in geheimzinnigheid, en het zien van die legendarische locaties kan enorm bijdragen aan de film.

Een criticus kan zeggen dat het juist deel van de charme van de film was (zoals niemand zat te wachten op Zion in The Matrix). Maar wellicht, wanneer er goed geschreven wordt, is dit een toevoeging aan een universum waar we eigenlijk wel meer van willen zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.