Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

EV Indiase automaker Tata lijkt verdacht veel op Audi Urbansphere

Het Indiase automerk Tata laat een concept zien dat het startschot moet zijn voor elektrische auto’s van de fabrikant. Het studiemodel lijkt echter verdacht veel op de Urbansphere van Audi. De Duitse EV werd twee weken geleden gepresenteerd.

In Nederland kennen we Tata Motors eigenlijk niet. Toch zie je vaker auto’s van het concern rijden. Het bedrijf nam in 2008 Jaguar Land Rover over.

Tata gaat de strijd aan met fabrikanten als Audi

Nu presenteert Tata de Avinya. Het studiemodel is een eigen elektrische auto waarmee het de strijd met andere EV-fabrikanten aan wil gaan, bijvoorbeeld Tesla en Audi.

Tata Avinya, Audi Urbansphere
Tata Avinya. (Afbeelding: Tata)

Hoewel de Urbansphere en Tata Avinya duidelijk een eigen gezicht hebben, lijken de modellen qua vorm en (interieur)vormgeving erg op elkaar. Zo zien de voorstoelen er nagenoeg hetzelfde uit en kunnen de zetels in beide gevallen richting het portier draaien. De portieren zijn zowel bij de Tata als de Audi zogeheten ‘suicide doors’ en openen in tegengestelde richting.

Audi Urbansphere, stadsauto, rode loper
Audi Urbansphere. (Afbeelding: Audi)

Echt vergelijken kunnen we de twee conceptmodellen nog niet. Van de Audi Urbansphere weten we al veel technische details (die lees je hier), maar van de Tata Avinya is enkel bekend dat-ie in een half uur tijd 500 kilometer aan rijbereik bij kan laden. De Audi doet dit iets sneller en laadt met 270 kW in 10 minuten voor 300 kilometer aan energie.

Urbansphere en Avinya op hetzelfde continent?

Tata laat weten dat de Avinya de voorloper is van een elektrische auto die de fabrikant in 2025 in productie neemt. Audi heeft nog niets laten weten over uiteindelijke productie van de Urbansphere.

Tata Avinya, Audi Urbansphere
Tata Avinya. (Afbeelding: Tata)

Audi gaf aan de Urbansphere met name te hebben gemaakt voor de Aziatische miljoenensteden, de huidige markt van Tata. De Indiase fabrikant stelt op zijn beurt dat het platform van de Avinya voor de wereld is ontwikkeld en klaar is voor alle terreinen. Of we ooit de twee auto’s op hetzelfde continent gaan zien en in een dubbeltest met elkaar kunnen vergelijken, is nog de vraag.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.