Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk dropt ‘misleidende’ Tesla FSD-belofte voor deze zomer

Ooit werden Tesla en Elon Musk bekend door zelfrijdende elektrische auto’s. Het merk heeft inmiddels de wereld veroverd met EV’s, maar van de beloftes over zelfrijdende auto’s komt nog niet veel terecht. Maar daar lijkt snel verandering in te komen. Althans, als we de CEO mogen geloven.

De CEO stelt dat het bedrijf aankomende zomer een nieuwe FSD (Full Self Driving) bèta-versie uitrolt. De update is dan beschikbaar voor Tesla-eigenaren die onderdeel zijn van het testprogramma.

Zelfrijdende Tesla bèta-update deze zomer klaar

‘Tesla FSD Beta V.11’ is de naam van de update. Elon Musk rijdt zelf al met de nieuwste softwareaanpassingen rond. Volgens de CEO is de ‘alpha-versie’ nog niet klaar en moeten testers wachten tot aankomende zomer.

Een ruim begrip, de zomer begint immers over twee weken. De FSD-update kun je dus ergens tussen 21 juni en 23 september verwachten, als we de tweet mogen geloven. Dat laatste zeggen we er maar weer met nadruk bij.

Veel kritiek op zelfrijdende functies Tesla

Hoe ‘Full Self Driving’ je elektrische auto daadwerkelijk wordt van de softwarematige aanpassingen, is niet duidelijk. Veel critici zeggen dat het Autopilot-systeem van Tesla nooit volledig het werk van je over kan nemen. Elon Musk zou mensen met zijn uitspraken misleiden. “Tesla is een autofabrikant die een heel goed rijhulpsysteem ontwikkelt, maar zeker geen volledig zelfrijdende auto kan maken”, zo stelde John Krafcik, CEO van Google Driverless Car.

Elon Musk, Tesla, FSD, zelfrijdende auto, EV
(Afbeelding: Tesla) (Afbeelding: Tesla)

“Het is een misvatting dat je simpelweg door kunt gaan met het ontwikkelen van een rijhulpsysteem tot je op een dag op magische wijze een volledig autonoom voertuig hebt”, aldus het Google-kopstuk. “Er zijn veel betere sensoren nodig dan de camera’s en infraroodsystemen die nu op een Tesla zitten.”

Elon Musk heeft deadline al meerdere keren verschoven

Elon Musk claimde eerder al dat er een volledig autonome Tesla in 2018 rond zou rijden. Die tijdlijn werd – zoals wel vaker bij het merk – alsmaar doorgeschoven. In 2020 zijn de eerste versies van een geüpdatet FSD-systeem uitgerold onder bèta-testers. Het systeem maakte herhaaldelijk fouten met twee incidenten tot gevolg. Binnen twee jaar moeten deze fouten zijn opgelost.

Realistisch volgens Elon Musk, misleidend volgens critici

Elon Musk zegt dat het systeem uiteindelijk softwarematig goed genoeg wordt bijgeschaafd om de elektrische auto’s volledig autonoom te laten rijden. Iets wat veel experts onrealistisch lijkt, verwijzend naar veel andere merken die autonome auto’s proberen te maken en veel meer hardware (sensoren, Lidars, et cetera) nodig hebben.

Elon Musk speelt met Twitter: drijft dit document de prijs omlaag?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.