Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 13 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Spotgoedkope Tesla-killer met vleugeldeuren al snel te bestellen

Er is een nieuw merk opgedoken in autoland. Het gaat ditmaal weer om een Chinese fabrikant die met een spotgoedkope elektrische auto Tesla wil verslaan. Maak kennis met de Jidu Robo-1.

Het merk heet Jidu en komt voort uit een samenwerking tussen Baidu (de Google van China) en Geely (het moederbedrijf van onder andere Volvo, Lynk & Co. en Polestar).

Dit is de Jidu Robo-1

De goedkope SUV draagt de naam Robo-1, een naam die aanstipt dat Jidu – net als Tesla – een op tech georiënteerd bedrijf is. Het merk wil met de elektrische auto dan ook het autonoom rijden naar een volgend niveau tillen.

Tesla, elektrische auto, goedkoop
(Afbeelding: Jidu)

Met niveau 4 autonoom rijden, kan de elektrische auto op de meeste wegen het werk van de bestuurder volledig uit handen nemen. De auto doet dit met allerlei sensoren, waaronder twee Lidars die als een koplampsproeier uit de motorkap schuiven. De lasers zorgen samen met twaalf camera’s, twaalf ultrasonische radars en vijf millimetergolfradars voor een nauwkeurige 3D-weergave van de wereld om je heen.

Bentley vs Tesla: de strijd om de snelste 0 – 100 km/u-acceleratie

Deze informatie blijft niet enkel verstopt in de systemen van de auto, maar zie je als bestuurder ook terug in een gigantisch infotainmentscherm dat bijna de volledige breedte van het dashboard beslaat. In de vleugeldeuren zitten ook schermpjes. Deze vervangen in samenwerking met twee camera’s de spiegels. Het stuur is een zogenaamd Yoke-stuurwiel en is weg te klappen wanneer de auto zelf rijdt. Een functie die waarschijnlijk niet goedgekeurd wordt voor de (Europese) openbare weg.

Vleugeldeuren en futuristische vormgeving

In het interieur van de Tesla-concurrent is ruimte voor vier personen die elk een eigen stoel hebben. De voorstoelen worden gescheiden door een futuristisch vormgegeven middentunnel met aanraakgevoelige knoppen. De passagiers op de tweede zitrij kunnen makkelijk in- en uitstappen door de suicide doors die in tegengestelde richting openen.

Tesla, elektrische auto, goedkoop
(Afbeelding: Jidu)

Een echte futuristische elektrische auto met vergaande autonome functies en een strak design. De middelgrote SUV lijkt in dat opzicht niets nieuws voor de markt van elektrische auto’s. We hebben bijvoorbeeld al de Tesla Model Y. Echter, Jidu belooft dat de auto een stuk minder kost dan de Amerikaan.

Chinese elektrische auto veel goedkoper dan een Tesla

De Tesla Model Y heeft in Nederland een prijskaartje van minimaal 65.990 euro. De Jidu Robo-1 moet omgerekend zo’n 30.000 euro gaan kosten. De verkoop van de auto gaat volgens de fabrikant volgend jaar al van start.

Tesla, elektrische auto, goedkoop
(Afbeelding: Jidu)

Volkswagen-CEO: “We gaan Tesla inhalen als het gaat om verkopen”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.