Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 23 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Bentley vs Tesla: de strijd om de snelste 0 – 100 km/u-acceleratie

Met de komst van elektrische auto’s wordt het ene naar het andere 0 – 100 kilometer per uur sprint-record verslonden. Na fabrikanten als Tesla mengt ook Bentley zich nu in deze strijd. De CEO van de Britse autofabrikant, Adrian Hallmark, spreekt over absurde sprinttijden.

Hij zegt in een interview met Automotive News Europa over een nieuwe conceptcar: “Je kunt van 0 naar 60 mijl per uur (96 kilometer per uur) in 2,7 seconden of het kan omgeschakeld worden naar 1,5 seconden.”

Bentley concept zou Tesla Roadster niet verslaan

Het studiemodel verslaat hiermee niet de Tesla Roadster. Elon Musk claimt bij dit model een 0 – 100 kilometer per uur sprint van 1,1 seconden. Echter, ook dit model is (nog) niet in productie. Beide claims zijn gebaseerd op wat er theoretisch mogelijk is – of ze moeten het stiekem al getest hebben.

BENTLEY EXP 100 GT. (Afbeelding: Bentley)

Momenteel is de Rimac Nevera de snelst accelereerde productieauto met een sprint van 0 naar 60 mijl per uur (96 kilometer per uur) in 1,85 seconden. Het is echter nog wachten op uitlevering van deze Kroatische hypercar. Momenteel spant Tesla nog de kroon met een sprint van 0 naar 60 mijl per uur (96 kilometer per uur) in 1,9 seconden met de Model S Plaid. Bentley zit dus ver onder deze tijden, al zegt de CEO de EV pas rond 2025 op de markt te brengen. Of de Britten dan nog snel genoeg zijn, is de vraag

Review: is Xpeng P5 echt de beloofde Tesla Model 3-killer?

Hoewel zo’n nul-naar-honderd-tijd op papier leuk is, zegt Hallmark dat je er in de praktijk misselijk van wordt. Daarom kan je het systeem conservatiever instellen waarmee de bolide 1,2 seconden langzamer accelereert.

1.400 pk

Om dit soort acceleraties te halen, heb je flink wat vermogen nodig. De CEO zegt dat de conceptcar ongeveer dubbel het vermogen gaat krijgen van de huidige GT Speed (659 pk). Dat zou betekenen dat ergens tussen de 1300 en 1400 pk naar de wielen gestuurd wordt. De Tesla Roadster zou zo’n 1360 pk aan boord moeten hebben.

Bentley, Tesla, 0 - 100
BENTLEY EXP 100 GT. (Afbeelding: Bentley)

Zeker is dat we zulke gigantische vermogens en absurde 0 naar 100 kilometer per uur sprints met de komst van meer elektrische auto’s mogen verwachten. Of Bentley uiteindelijk is de strijd om snelst accelereerde auto’s met onder andere Tesla aangaat, is nog de vraag. CEO’s komen namelijk niet altijd hun beloftes na.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.