Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 6 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Elon Musk onthult rebelse ChatGPT-killer met scifi-sausje

Maak kennis met Grok, de ChatGPT-killer van Elon Musk.

Na maanden aan commentaar, beloftes en kritiek is Elon Musk geen onderdeel meer van de stuurlui die aan wal staan.

Grok gaat ChatGPT achterna

De techmiljardair heeft namelijk ChatGPT in het vizier met het eerste product van xAi, zijn in juli aangekondigde AI-bedrijf.

Op X heeft Musk Grok aangekondigd als een “spicy” en “rebelse” chatbot die gebaseerd is op The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, de favoriete scifi-boeken van de ondernemer. Oftewel: met een flinke dosis humor en sarcasme, en een “vleugje rebellie”. Persoonlijkheid. Waar ChatGPT het zakelijk houdt, by default. Sterker nog, Grok beantwoordt zelfs je “spicy questions”, waar de concurrentie je dan weigert te antwoorden.

Exclusief voor X-abonnees

Althans, dat is wat Elon Musk belooft. Grok wordt namelijk pas volgend jaar breder beschikbaar, en ook dan enkel voor betalende Twitter-gebruikers. Pardon, X-gebruikers met een X Premium+-abonnementje.

Zo wordt Grok een van de eerste grote stappen richting de everything-app die Musk van X wil gaan maken. Een app waarin je alles doet, à la het Chinese WeChat, inclusief je bankzaken en het afrekenen van je koffietje.

Foutieve informatie

In de tussentijd heeft Elon Musk wel al een voorbeeld gedeeld van de tone-of-voice van Grok:

Het eerste product van xAI heeft direct al een voorsprong op de concurrentie, zo claimt Elon, omdat de chatbot toegang heeft tot data van X. Twitter dus. Maar, ook Grok fabuleert. Het bedrijf geeft alsnog in een statement de disclaimer dat de AI “nog steeds foutieve of tegenstrijdige informatie kan genereren.”

ChatGPT al verslagen in test

Maar er is potentie: in een eerste ronde tests met middelbare school-wiskundetoetsen versloeg Grok volgens xAI “alle andere modellen in zijn compute class, inclusief ChatGPT 3.5.” “In sommige belangrijke opzichten is Grok het beste dat momenteel bestaat,” zei Musk vrijdag in een X-post in de aanloop naar de Grok-aankondiging. Maar ja: Musk maakt wel vaker grootste beloftes die hij vervolgens niet nakomt.

De missie van xAI

Wel is het duidelijk dat xAI een andere weg inslaat dan OpenAI. Dat zie je alleen al terug in het mission statement van Musks startup: het doel van xAI is om kunstmatige intelligentie te bouwen “om ons collectieve begrip van het universum te vergroten”.

Musk heeft eerder gezegd dat hij vindt dat de huidige AI-makers te ver buigen in de richting van “politiek correcte” systemen. xAI’s missie is naar eigen zeggen om AI te maken voor mensen van alle achtergronden en politieke standpunten.

Als je naar de transformatie van Twitter/X kijkt, dan klinkt dat vooral als het geven van een podium aan rechtse stemmen en controversiële opvattingen, maar laten we vooral niet te vroeg conclusies trekken. Je kunt jezelf echter wel de vraag stellen of je de Tesla-baas met dit soort tech kunt vertrouwen.

Aan de slag met Grok

Voorlopig zit de chatbot nog in een vroeg beta-proces, met slechts twee maanden aan training achter de rug. Een klein aantal betalende X-gebruikers mag al met een vroege versie aan de slag.

Interesse? Dan kun je je hier inschrijven voor de wachtlijst. Of lees onze door AI geïnspireerde tips om meer geld te besparen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.