Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 5 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Top 10 snelst groeiende economieën vol tropische verrassingen

India, China of toch Amerika? De landen met de snelst groeiende economieën in 2024 zullen je verbazen. Tijd om een gokje te wagen in Macau.

Tegen 2050 en laat staan 2075 zullen de Verenigde Staten niet langer de economische wereldranglijst aan voeren. En wat de OESO-landen betreft, groeien Indonesië China en India het hardst. Maar wereldwijd worden de economieën van deze giganten in 2024 afgetroefd door kleine mini-staatjes.

Snelst groeiende economieën in 2024

Het globale, gemiddelde bbp zal er in 2024 met zo’n 2,9 procent op vooruitgaan. Maar het groeivooruitzicht van de Nederlandse economie staat op slechts 1 procent. Voor een volwassen economie is dat niet verwonderlijk, maar het is wel een stuk minder dan de voorspelde economische groei van de verrassende leiders van het pak.

Volgens de voorbije oktober-voorspelling van het Internationaal Monetair Fonds, zullen de volgende tien landen de grootse economische groeidiamanten zijn ter wereld in 2024.

Land Groei 2024
Macau 27,2 %
Guyana 26,6 %
Palau 12,4 %
Niger 11,1 %
Senegal 8,8 %
Libië 7,5 %
Rwanda 7 %
Ivoorkust 6,6 %
Burkina Faso 6,4 %
Benin 6,3 %

Macau

De voormalige Portugese kolonie Macau is tegenwoordig onderdeel van China, maar heeft zoals zijn buur Hong Kong een (niet zo) ‘autonome’ status. De mini-staat wordt beschouwd als het Las Vegas van Azië en is voornamelijk afhankelijk van gokkers om de economie draaiende te houden. Toerisme maakt dan ook 70 procent uit van het bbp van Macau. Ook zou het land een witwasparadijs zijn voor Chinese miljardairs.

Guyana

Buurland van Suriname, Guyana, kent een economische renaissance door de nog steeds lopende ontdekkingen van oliebronnen aan de kust. In 2023 voerde het land van nog geen miljoen inwoners de snelst groeiende economieën ter wereld aan, met een waanzinnige stijging van 62 procent van het bbp. In 2024 wordt verwacht dat de groei iets afneemt, maar Guyana staat nog steeds op plek twee met een groei van 26,6 procent.

Palau

Palau heeft een landmassa van slechts 466 vierkante kilometer maar bestaat uit zo’n 340 eilanden. Het land ligt in de Pacifische Oceaan, rechts van de Filipijnen en boven de Molukken. Net als Macau is de economie van Palau sterk gericht op de toeristische sector (ongeveer 40 procent van het bbp), maar dreigt het land door klimaatopwarming te verdwijnen in de zee.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.