Alrik de Jong
Alrik de Jong Sparen 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De beste tip om meer geld te sparen volgens AI in 10 stappen

Tja, kunstmatige intelligentie, wat een gedoe allemaal. Maar laten we AI eens iets vragen waar we echt wat aan hebben. Wat is bijvoorbeeld de beste tip om meer geld te sparen?

We vertellen je alvast dat AI op dit vlak vrij voorspelbaar is. Kunstmatige intelligentie scant het internet en komt niet met iets heel anders dan een lijstje op Google. Maar het moet gezegd worden, de stappen zijn prima onderbouwd.

Beste tip om meer geld te sparen: een budget

We vroegen het aan het vermaledijde ChatGPT. Zijn (of haar) beste tip om geld te sparen is simpel: “Creëer een budget en hou je eraan”. Hier zijn tien stappen om dat te doen. We parafraseren de AI-tool.

1. Hou je uitgaven bij

“Begin eerst een maand lang met het bijhouden van je bestedingspatroon. Houd elke uitgave bij, hoe klein ook. Categoriseer je uitgaven (bijvoorbeeld huur, boodschappen en amusement) om een duidelijk beeld te krijgen van waar je geld naartoe gaat.”

2. Stel financiële doelen

“Bepaal je financiële doelen op korte en lange termijn. Wil je geld sparen voor een vakantie, schulden afbetalen of een noodfonds opbouwen? Specifieke doelen geven je een duidelijke richting en motivatie om meer geld te sparen.”

3. Creëer een budget

“Maak op basis van jouw bijgehouden uitgaven en financiële doelen een realistisch maandbudget. Wijs je inkomen toe aan noodzakelijke uitgaven, zoals huur, nutsvoorzieningen en boodschappen, terwijl je geld opzij zet voor spaargeld en schuldaflossing.”

4. Verminder onnodige uitgaven

“Bekijk je uitgaven en identificeer onnodige onderdelen die je kunt verminderen of elimineren. Denk hierbij aan minder uiteten gaan, ongebruikte abonnementen opzeggen of goedkopere alternatieven zoeken voor bepaalde producten of diensten.”

5. Automatisch sparen

“Stel elke maand automatische overboekingen in van je betaalrekening naar een aparte spaarrekening. Door spaargeld als een vaste uitgave te beschouwen, zorg je ervoor dat je consequent geld opzij zet, ook al is het een klein bedrag.”

6. Geef prioriteit aan het terugbetalen van schulden

“Als je openstaande schulden hebt, geef dan prioriteit aan het afbetalen ervan. Concentreer je eerst op schulden met een hoge rente, zoals creditcards, om te voorkomen dat je in de loop van de tijd extra rente opbouwt.”

Stap 6 van AI om meer geld te sparen kent wel enige nuance als het om een studieschuld gaat. Lees meer in dit artikel.

7. Zoek naar kortingen en aanbiedingen

“Zoek naar kortingen, kortingsbonnen en aanbiedingen bij het winkelen voor boodschappen, kleding of andere artikelen die je sowieso al nodig hebt. Profiteer van loyaliteitsprogramma’s en vergelijk prijzen voordat je een aankoop doet om er zeker van te zijn dat je de beste deal krijgt.”

8. Vermijd impulsaankopen

“Geef jezelf, vooral bij grotere uitgaven, een afkoelingsperiode voordat je een aankoop doet. Dit zal je helpen bepalen of het een noodzakelijke aankoop is of slechts een impulsaankoop.” Yep, een echte pragmaticus, die AI-tool ChatGPT. Maar goed, wel handig als je meer geld wil sparen.

9. Thuis koken en maaltijden plannen

“Uiteten gaan kan duur zijn, dus probeer thuis maaltijden te koken en je maaltijden van tevoren te plannen. Zo kun je strategisch boodschappen doen, voedselverspilling voorkomen en geld besparen.” Geweldig, AI denkt ook nog aan het milieu. Als hij (of zij of het) er maar niet achterkomt dat het wegvagen van de mensheid het beste is voor de natuur.

10. Controleer je budget en pas het regelmatig aan

“Controleer jouw budget regelmatig om de voortgang bij te houden en indien nodig aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat je op schema blijft om je financiële doelen te bereiken.”

Beleggen volgens AI

Oké, aan deze tips om meer geld te sparen, kun je geen buil vallen. Een budget creëren is inderdaad waar het allemaal mee start. Maar wat zegt kunstmatige intelligentie over beleggen? Ook dat vroegen we aan ChatGPT, maar aan dat AI-advies zitten iets meer haken en ogen. Vooralsnog kun je overigens nog altijd beter het NIBUD volgen als het om sparen gaat dan kunstmatige intelligentie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.