Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 31 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Het eerste NFT-museum komt in ‘s werelds dunste wolkenkrabber

Todd Morley, mede-oprichter van Guggenheim Partners, heeft de plannen onthuld voor ‘s werelds eerste NFT-museum. Locatie: de Steinway Tower. Juist, ‘s werelds dunste wolkenkrabber, aan de rand van het Central Park in New York.

NFT is dé crypto-hype van 2021. De afkorting staat voor non-fungible token, een niet-vervangbare token ondersteund door blockchain-technologie. Kort gezegd is het een uniek stukje code op internet, dat is gekoppeld aan een digitaal werk. Meestal gaat het om kunst, video’s en andere vormen van digitaal creatief werk. Klein voorbeeld: een relatief simpele JPG-collage van Beeple leverde 69,3 miljoen dollar op.

‘s Werelds eerste NFT-museum

Maar daarbij houdt de verbazing niet op. Een naaktmodel, een verbrand kunstwerk van Banksy, intieme video’s van Kate Moss, CryptoPunks, nooit eerder onthulde foto’s van Kurt Cobain; verzin het zo gek en een gek betaalt er tonnen of zelfs miljoenen voor. Tijd voor een museum, want het is, wat je er ook van vindt, een vorm van kunst.

steinway tower, interieur, eerste nft museum, dunste wolkenkrabber
Vanuit de wolkenkrabber heb je het ultieme uitzicht op het Central Park (Afbeelding: Hayes Davidson)

De plannen voor het NFT-museum onthulde Todd Morley in een interview met Bloomberg TV. “Dit symbool voor traditionele technologie is de perfecte plek om nieuwe technologie te tentoonstellen. Het gebouw is in staat om iedereen in New York kennis te laten maken met draadloze crypto-handel”, aldus de initiatiefnemer.

‘s Werelds dunste wolkenkrabber

De Steinway Tower is ontworpen door SHoP Architects. De dunste wolkenkrabber op aarde staat aan de 111 west 57th street, aan het Central park in New York. Het architectenbureau heeft met het ontwerp een ode gebracht aan de klassieke wolkenkrabbers van New York. De façade van terracotta, brons en glas herinnert aan de art deco-geschiedenis van de stad. De breedte-hoogteverhouding is 1:23, dunner ga je het niet vinden op aarde. Lees en bekijk hier meer over het architecturale meesterwerk van 435 meter hoog en 18 meter breed.

wolkenkrabber, new york, central park, shop architects
(Afbeelding: Hayes Davidson)

Op welke verdieping van de wolkenkrabber het NFT-museum komt en wanneer dat wordt geopend, is nog niet bekend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.