Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 4 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Kurt Cobain leeft verder in de blockhain als NFT met unieke foto’s

Het is alweer 27 jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van Nirvana-frontman Kurt Cobain. Enkele maanden voor zijn dood maakte fotograaf Jesse Frohman iets meer dan honderd foto’s van de band. Deze laatste officiële foto’s van Kurt Cobain worden nu geveild als non-fungible token (NFT).

Een deel van de opbrengst gaat naar een non-profit die zich richt op zelfmoordpreventie. Dit is dus je kans om een uniek stukje muziekgeschiedenis te bemachtigen en tegelijkertijd een goed doel te steunen.

Unieke Nirvana-foto’s te koop als NFT

Fotograaf Jesse Frohman heeft een speciale website gelanceerd om de 104 foto’s die op deze dag zijn gemaakt als NFT te veilen. Zelf beschouwt hij de shoot, die hij ‘The Last Session’ noemt, als een historisch moment. “Het bekijken van de foto’s is net een film door de steeds veranderende energie van Kurt Cobain”, zegt hij.

Meerdere negatieven van de shoot waren nog nooit ontwikkeld voordat hij deze NFT creëerde, dus deze zijn nog nooit eerder vertoond. Inmiddels kan iedereen natuurlijk een kleine versie online zien op de website van Frohman, maar alleen degene met het winnende bod zal de foto’s in hoge kwaliteit ontvangen.

Een deel van de opbrengst gaat naar de JED Foundation. Dit is een non-profitorganisatie die zich richt op zelfmoordpreventie en het verbeteren van de mentale gezondheid onder tieners in de Verenigde Staten.

De overeenkomsten tussen Kurt Cobain en de cryptowereld

Aan Rolling Stone vertelt Frohman dat hij het geweldig vindt om de foto’s rechtstreeks aan verzamelaars te verkopen. “Daarnaast is Kurt Cobain ook een idool en een soort held voor de cryptowereld”, zegt hij over zijn keuze om de foto’s als NFT te verkopen. “De cryptowereld houdt ervan om tegen het systeem in te gaan. De Nirvana-frontman ook: hij was anti-establishment en was daar openhartig over. Ik denk dat hij erg geïnteresseerd zou zijn in het fenomeen NFT.”

Zo creëer en verkoop je een NFT die miljoenen waard kan zijn

De NFT’s worden expres niet verkocht via een online marktplaats, maar via een speciale website. Frohman vond het belangrijk om Kurt Cobain niet te laten voelen als een product in een enorm virtueel magazijn. Door middel van de website heeft hij volledige controle over de presentatie en kan hij het verhaal vertellen van de shoot en de NFT zelf.

Zo maakt je kans op dit stukje muziekgeschiedenis

De ging op 3 mei 18:00 uur Nederlandse tijd van start en duurt tot 7 mei. Het openingsbod was 27.27 Ethereum, een knipoog naar de leeftijd van de zanger toen hij overleed. Dit staat ongeveer gelijk aan 71.000 euro.

Kan je geen 71.000 euro ophoesten voor de NFT van Kurt Cobain? Er zijn ook meer betaalbare opties. De ‘Nevermind Editions’ bijvoorbeeld. Dit zijn tien uniek gekleurde ‘vierluiken’ van de inmiddels overleden Nirvana-frontman. Deze hebben een startbod van 2,7 Ethereum, omgerekend zo’n 7.000 euro.

De ‘budget’ optie

Ten slotte kun je ook één van de 20 ‘In Utero Editions’ proberen te bemachtigen. Hiervoor hoef je niet te bieden, maar moet je snel zijn. Voor 1 Ethereum (zo’n 2.600 euro) koop je dan vijf unieke foto’s van ‘The Last Session’.

Nieuwe Nirvana-song geschreven door kunstmatige intelligentie

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.