Tessa Ham
Tessa Ham Sparen 4 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

5 tekenen dat je slecht met geld bent (en tips om er beter mee om te gaan)

Dit zijn vijf tekenen dat je slecht met geld bent, plus wat je eraan kunt doen om er beter mee om te gaan. Geloof ons, dat gaat je een hoop geldstress schelen.

Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij op je rekening gekeken om je verbaasd te realiseren hoe laag het getal daarop was? Hoe vaak heb jij je bij een uitgave op je bankafschriften afgevraagd of je echt zoveel geld deze maand uit hebt gegeven aan deze categorie?

Als jouw bankrekening je blijft verbazen, is dat een indicatie dat je niet echt goed met geld bent.

Tekenen dat je slecht met geld bent

Herken jij je in de onderstaande tekenen? Dan is het hoog tijd om je relatie met geld eens aan te pakken.

1. Je hebt geen idee hoeveel je elke maand uitgeeft aan boodschappen

Of kleding, horeca of welke andere uitgavencategorie dan ook. In andere woorden: je hebt geen idee hoeveel je precies uitgeeft en waar jouw zuurverdiende centen eigenlijk zijn gebleven aan het einde van de maand.

De oplossing is simpel: kijk eens wat vaker op je bankrekening. En dan bedoelen we niet alleen aan het einde van de maand om te kijken of je die spijkerbroek nog kunt betalen. Zorg dat je gedurende de maand precies weet wat het bedrag op je rekening is en je voelt je al een stuk meer in controle.

Je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan en eens van een aantal maanden op papier zetten waaraan je jouw geld uitgeeft. Zo kom je er bijvoorbeeld achter hoeveel je precies uitgeeft aan boodschappen in een maand.

2. Je koopt regelmatig dingen die vervolgens in de kast liggen te verstoffen

Wanneer je vaak dingen koopt waarvan je later spijt hebt of überhaupt compleet van vergeet dat je ze hebt gekocht, is dat een duidelijk teken dat je niet goed met geld kunt omgaan. De volgende keer dat je iets wil kopen is het goed om een periode te wachten om te kijken of je het product nog steeds wil kopen.

Wil je het na 24 uur of zelfs drie weken nog steeds graag hebben? Dan weet je zeker dat je geen spijt gaat krijgen van deze aankoop.

3. Je denkt het liefst helemaal niet aan geld

Een gouden regel in het leven: als je er liever niet aan denkt, zal je er waarschijnlijk juist aan moeten denken. Mensen die slecht met geld zijn denken het liefst helemaal niet aan het onderwerp. Ze vermijden bijvoorbeeld hun bankrekening om maar niet met het (lage) getal geconfronteerd te worden en zeggen zuchtend ‘nu even niet hoor’ als hun partner over het onderwerp begint.

Het resultaat hiervan is bijvoorbeeld dat je te laat bent met rekeningen of boetes betalen en dat je minder spaart dan je zou willen. Als jij jezelf hierin herkent, weet je wat je te doen staat. Je zal toch af en toe aan geld moeten denken. De tip van het eerste teken kan hierbij ook helpen.

4. Je schat jezelf rijker in dan je eigenlijk bent aan het begin van de maand

Het is elke maand weer hetzelfde liedje. Je salaris wordt gestort en je voelt je rijker dan je eigenlijk bent. Na een week vraag je je af waar al dat geld opeens is gebleven. Herkenbaar? Ook hier is overzicht over je financiën weer een goede oplossing. Wanneer je jouw salaris gestort ziet, schat je blijkbaar je vaste lasten te laag in en geef je geld uit alsof het water is.

Je kunt ook met jezelf afspreken dat je in de week nadat je jouw salaris gestort krijgt maar één ding mag kopen dat je leuk vind. Zoals die nieuwe game of dat nieuwe kledingstuk. Zo koop je niet alles in één week, maar kun je jezelf de andere weken ook nog op leuke dingen trakteren.

5. Je hebt geen noodpotje

Heb je helemaal niets (of amper iets) opzij gezet voor een regenachtige dag? Dan is dit de beste tip die je ooit zal krijgen: spaar zo snel mogelijk een noodpotje bij elkaar (waarmee je minstens drie maanden aan vaste lasten kunt betalen). Onderschat het effect van zo’n noodpotje niet. Dit levert veel rust in je hoofd – en daardoor minder geldstress – op.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.