Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 12 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

NFT-hype slaat door: JPG verkocht voor meer dan een Van Gogh

Deze week is een JPG-bestand geveild voor een prijs van maar liefst 70 miljoen dollar (58 miljoen euro). Waarom iemand in hemelsnaam zoveel geld wil neertellen voor een fotootje? Omdat het niet zomaar een JPG is. Het gaat om een digitaal kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Beeple, die verkocht is als non-fungible token (NFT).

Dat maakt het de duurste NFT die tot nu toe verkocht is. Even voor de goede orde: Portret van Dr. Gachet, de duurste Van Gogh, is 63 miljoen euro waard.

NFT (non-fungible token)

De kans bestaat dat je je achter je hoofd krabt en nog steeds niet snapt waar we het over hebben. Non-fungible watte? Non-fungible betekent dat het uniek is en niet vervangen kan worden met iets anders. Deze digitale tokens zijn echt een hype aan het worden. Eerder deze week werd bijvoorbeeld al de eerste tweet ooit geveild voor meerdere miljoenen.

beeple generator, jpg, nft, rembrandt, miljoenen
Ja, dit kun jij ook… (Afbeelding: Beeple)

Alles wat digitaal is, kan in principe een NTF zijn. Van een tweet tot muziek en van een video tot kunst. Al zie je vooral dat NTF’s de principe hebben om de kunstwereld op zijn kop te zetten. Vanwege de technologie achter de non-fungibe tokens (de blockchain) is de kunst namelijk niet te vermenigvuldigen en is heel makkelijk te achterhalen wat de afkomst is. In andere woorden: het wordt heel lastig gemaakt op neppe kunst te verhandelen. Dat maakt de NTF’s natuurlijk heel waardevol.

70 miljoen voor een JPG-collage van Beeple

Meer over NTF’s lees je in dit artikel. Maar de populariteit van deze digitale tokens brengt ons bij vandaag. Donderdag werd een digitaal kunstwerk voor ruim 69 miljoen dollar verkocht. Het gaat om een collage van vijfduizend afbeeldingen die Beeple (echte naam: Mike Winkelmann) de afgelopen dertien jaar iedere dag maakte.

Het kunstwerk ‘Everydays: The First 5.000 Days’ is naar alle waarschijnlijkheid de duurste NFT die ooit is verkocht. Naast het daadwerkelijke JPG-bestand krijgt de koper in essentie een lange zin met nummers en letters: een code die bestaat op de Ethereum-blockchain en te vinden is in zijn of haar Ethereum wallet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.