Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 12 mei 2021

CryptoPunks leveren miljoenen op als NFT: wat maakt ze zoveel waard?

Veilinghuis Christie’s veilde deze week een NFT van negen virtuele poppetjes van 24 x 24 pixels voor een duizelingwekkend bedrag van 16,9 miljoen dollar (bijna 14 miljoen euro). Waarom leveren deze poppetjes, CryptoPunks genoemd, zoveel op?

Dat zit zo: in 2017 zijn de CryptoPunks gelanceerd als één van de eerste NTF’s ter wereld. Inmiddels zijn deze grondleggers van de crypto-kunstwereld uitgegroeid tot populaire en gewilde verzamelitems.

Hoe zijn deze CryptoPunks ontstaan? En wat maakt ze precies zo gewild?

Wat zijn CryptoPunks?

Zo’n drie jaar geleden creëerden Matt Hall en John Watkinson, oprichters van het softwarebedrijf Larva Larbs, een softwareprogramma dat duizenden verschillende, vreemd uitziende karakters genereerde. Van mensen tot apen en van zombies tot aliens. Elk karakter is door een algoritme gecreëerd, en door verschillende onderdelen (zoals hun kapsel, een bril of een hoed) is ieder poppetje anders.

cryptopunks, nft, crypto, miljoeoen, waarom zoveel waard
💢 (Afbeelding: CryptoPunks)

In eerste instantie dachten Hall en Watkinson dat ze de basis hadden voor een nieuwe smartphone-app of game, maar dat liep anders. CryptoPunks, zoals ze later genoemd werden, behoren tot de eerste NFT-projecten. Inmiddels zijn ze veel waard als verzamelitems.

Waarom zijn CryptoPunks miljoenen waard als NFT?

In totaal zijn er precies 10.000 CryptoPunks gegenereerd. Zoals we net al uitlegden is elk poppetje uniek, door een unieke combinatie van onderscheidende, willekeurig gegenereerde kenmerken.

De technologie achter NFT’s zorgt ervoor dat er maar één eigenaar kan zijn en maakt het bovendien moeilijk een exemplaar te vervalsen. Dit alles maakt het tot ideale verzamelitems. Omdat sommige kenmerken zeldzamer zijn dan anderen, zijn sommige CryptoPunks daardoor ook zeldzamer én kostbaarder.

cryptopunks, nft, waard, miljoenen
💢 (Afbeelding: CryptoPunks)

De CryptoPunks worden al sinds 2017 verhandeld. Sindsdien zijn het echte collector’s items. Toen al werden de NFT’s namelijk voor tientallen of zelfs honderden dollars verkocht. Inmiddels worden de karakters als grondleggers van de cryptokunstwereld gezien, waardoor ze alleen maar meer waard zijn geworden.

Miljoenenhandel

Zoveel zelfs, dat een elitair veilinghuis als Christie’s besloot om 9 virtuele CryptoPunks te verhandelen. De verkoop van de negen CryptoPunks komt van Larva Larbs zelf. Het bedrijf bewaarde aanvankelijk 1.000 karakters voor zichzelf. Nu hebben ze hiervan dus een bundel van negen NFT’s verkocht. Er is 16,9 miljoen dollar (bijna 14 miljoen euro) voor de kleine virtuele poppetjes neergelegd. Alleen de NFT met Beeple’s kunstwerk leverde tot nu meer op.

Van Burnt Banksy tot de eerste tweet: waarom zijn NFT’s miljoenen waard?

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen, een nieuw contract of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
CryptoPunks leveren miljoenen op als NFT: wat maakt ze zoveel waard?
Sluiten