Redactie
Redactie Films & Series 17 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de duurste series ooit gemaakt

De productiekosten van Netflix Original Marco Polo zijn een duizelingwekkende 90 miljoen dollar voor één seizoen van tien aflevering. De tv-show behoort daarmee tot de duurste tv-series ooit gemaakt, maar is nog altijd 4 miljoen goedkoper dan de lijstrekker. De rest van de top 10, check je hieronder.

10. Terra Nova (2011): 4 miljoen dollar per aflevering

Terra Nova begon met grote ambities (de pilot alleen al kostte een slordige 10 miljoen dollar), maar werd een enorme flop. Zo blijkt maar weer dat een groot budget niet per se gelijk staat aan commercieel succes. De serie werd door Fox na een aantal weken gecanceld.

9. Deadwood (2004-2006): 4.5 miljoen dollar per aflevering

Deadwood is een western die voor drie seizoen werd uitgezonden door HBO. De serie zag er fantastisch uit, maar aan al die pracht hing wel een flink prijskaartje.

8. True Blood (2008-2014): 5 miljoen dollar per aflevering

True Blood geeft nogmaals aan dat HBO niet bang is om flink in de buidel te tasten. Ondanks het feit dat de meeste high-end shows van HBO maar twee tot drie seizoenen werden uitgezonden, kreeg True Blood zeven seizoenen toebedeeld vanwege de grote fanbase.

7. Boardwalk Empire (2010 – 2014): 5 miljoen dollar per aflevering

Met 5 miljoen dollar per aflevering is Boardwalk Empire een behoorlijk dure serie. Het meest schrikbarende getal is echter de 20 miljoen die werd afgetikt voor de pilot. Niet gek als je bedenkt dat een gigantische boulevard werd nagebouwd om het gevoel van Atlantic City in de jaren ’20 te herstellen.

6. Game of Thrones (2011-heden): 6 miljoen dollar per aflevering

De zakken van HBO lijken oneindig, want ook Game of Thrones is door hen geproduceerd. Geen verkeerde investering gezien het enorme succes van de serie.

5. Camelot (2011): 7 miljoen dollar per aflevering

Camelot werd redelijk goed ontvangen, maar het gehoopte succes bleef uit. Het Amerikaans televisienetwerk Starz had geen rekening gehouden met het feit dat Game of Thrones tegelijk van start ging. De laatst genoemde won de ‘competitie’ met een ruime meerderheid. De serie werd na één seizoen gecanceld.

4. Rome (2005-2007): 9 miljoen dollar per aflevering

Het historische drama had elementen om een geld slurpende productie te worden: een grote cast, buitenlandse locaties, enorme decors en indrukwekkende kostuums. Volgens producent Bruno Heller hebben de twee seizoenen van Rome het pad vrijgemaakt voor andere grote historische drama’s als Game of Thrones.

3. Marco Polo (2014-heden): 9 miljoen dollar per aflevering

Ook Marco Polo is ontstaan uit de eerste stappen die met Rome werden gezet. De geruchten gaan dat het succes van de serie minder groot was dan gehoopt. Gelukkig kan Netflix altijd nog terugvallen op mega-klapper House of Cards.

2. Friends (1994-2004): 10 miljoen dollar per aflevering (seizoen 10)

Vrijwel iedereen kent Friends. De sitcom was tien jaar lang een enorm commercieel succes en wordt nog altijd tot in de treurnis herhaald. De enorme prijskaart van het tiende seizoen zat hem niet in de productiekosten, maar in de salarissen van de acteurs. Elk lid van de zes-tellende sterrencast kreeg per aflevering een miljoen dollar bijgeschreven.

1. ER (1994-2009): 13 miljoen dollar per aflevering

Op het hoogtepunt was ER de duurste serie ooit gemaakt. ER was echter, net als Friends, niet altijd zo duur om te maken. Na een reorganisatie in 1998 maakte NBC een deal met Warner Bros voor 13 miljoen dollar per aflevering. De deal werd al snel ‘the half-a-billion-dollar blunder’ genoemd. ER liep tot 2009, toen er na 15 seizoen en 331 afleveringen een einde aan de serie kwam.

[FB_AANJAGER]

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.