Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 8 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Nieuwe House of Cards’ faalt waar het juist zou moeten uitblinken

Politieke serie The Regime, ook het ‘House of Cards van HBO Max genoemd’, is eindelijk te streamen. Hoge verwachtingen, maar maakt de show met Kate Winslet en Matthias Schoenaerts zijn beloftes waar?

House of Cards was een van de eerste grote Netflix-hits. Centraal daarin staan Frank Underwood (Kevin Spacey) en zijn vrouw Claire Hale-Underwood (Robin Wright), die er in de smerige politiek wereld alles aan doen de macht in het Witte Huis naar zich toe te trekken. De vergelijkingen met de nieuwe HBO Max-serie zijn logisch, zij het dat The Regime verder van de werkelijkheid staat en zich in Europa afspeelt. Maar op het punt waar de show met Kate Winslet juist zou moeten uitblinken, laat er nogal wat te wensen over.

The Regime nu te streamen op HBO Max

The Regime speelt zich af rond het paleis van een modern Europees regime in tijden van aftakeling. Kate Winslet speelt in de HBO Max-serie de kanselier van de fictieve Centraal-Europese autocratie, maar haar positie wordt bedreigd door binnenlandse onrust.

Naast Kate Winslet bestaat de cast van de nieuwe HBO Max-serie uit nog veel meer topacteurs. Onder anderen Matthias Schoenaerts, Guillaume Gallienne, Andrea Riseborough, Martha Plimpton en Hugh Grant zijn te zien in ‘het nieuwe House of Cards. Kan niet misgaan, toch?

Kritiek op ‘nieuwe House of Cards’

Nou, toch wel, getuige de eerste reacties van het publiek en recensies van filmcritici. Op Rotten Tomatoes scoort The Regime een povere 59 procent onder critici en 54 procent onder het publiek. De algehele consensus: het is niet zo tragikomisch als politieke satire zou moeten zijn. En: vederlichte satire met dunne personages, waardoor er niets zinnigs wordt gezegd over de dreiging van autocratische regimes.

kate winslet, matthias schoenaerts, the regime, serie, house of cards, hbo max
Matthias Schoenaerts en Kate Winslet in The Regime (Afbeelding: HBO Max)

IMDb is iets positiever over het zogenaamde nieuwe House of Cards, maar daarmee is ook alles gezegd. Hier scoort de serie van HBO Max een 6,2 uit 10. Oordeel vooral zelf: The Regime is nu te streamen op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.