Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 8 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Tesla-concurrent komt met betaalbare EV eindelijk naar Nederland

EV-bouwer Rivian is al vanaf zijn lancering bestempeld als serieuze Tesla-concurrent. Het merk bouwt uiterst functionele elektrische auto’s met een herkenbaar design. Vooralsnog konden enkel Noord-Amerikanen ervan genieten, maar deze net onthulde Rivian R2 en R3 moet daar verandering in brengen.

Dat de R2 in de coulissen stond, was bekend. Vorige maand lichtte het EV-merk al een tipje van de sluier en nu is dus de complete sluier van die SUV gerukt. Interessanter is het andere model, de Rivian R3, dat onverwachts ook is onthuld.

Huidige EV-modellen van de Tesla-concurrent

Met die modellen wordt het gamma van Rivian in één klap verdubbeld. Op dit moment produceert het merk enkel de R1 (een forse SUV) en de R1T, de pick-upversie van de R1. Goed, er is ook nog een bestelbusje dat het merk in opdracht van Amazon heeft ontwikkeld, maar die tellen we niet mee.

Rivian R1T Tesla Cybertruck Elon Musk 1
De Rivian R1T. (Afbeelding: Rivian)

Eerder liet de Rivian-CEO al weten dat er plannen waren om naar Europa te komen. Dat zou hij doen met modellen op basis van het nieuwe R2-platform. Wij verheugden ons dus al op de Rivian R2, niet wetend dat ook de R3 zijn opwachting maakte.

Rivian R3 kansrijke elektrische auto voor Europa

De R2 is een iets kleinere SUV dan de bestaande R1. De R3 is nóg kleiner en lijkt daarmee een kansrijk model in Europa. De compacte EV staat wel op hetzelfde R2-platform. Vanwege zijn formaat is het aannemelijk dat niet (alleen) de Rivian R2, maar de Rivian R3 het model is waarmee het merk Europa wil veroveren. En als je op ons continent een elektrische auto introduceert, dan begin je natuurlijk in de landen die vooroplopen op EV-gebied: Noorwegen, Denemarken en… jawel, Nederland.

Goed, vooralsnog is dit onze opvatting die deels gebaseerd is op aannames. Maar het neemt niet weg dat de Rivian R3 hier potentie heeft. Veel is nog niet bekend, maar wel dat hij maar liefst 483 kilometer ver zou moeten komen op een volle accu.

Goedkoopste Tesla Roadster van Nederland als investeringsproject

Er zal echter ook een kleinere batterij beschikbaar zijn, wat duidt op een goedkopere uitvoering van de elektrische auto. Verder zegt Rivian dat de R3 met een, twee of zelfs drie elektromotoren te krijgen zal zijn. Ook liet het merk al de R3X zien, een performance-uitvoering.

De Rivian R2 als betaalbaarste model

Het is nog wachten op meer informatie en prijzen van de Rivian R3, maar hoogstwaarschijnlijk wordt het een vrij betaalbare EV. De grotere R2 is namelijk in de Verenigde Staten nu al te reserveren is vanaf omgerekend 41.000 euro.

De Rivian R2 is qua formaat te vergelijken met de Tesla Model Y en zal daar dan ook mee concurreren. Gezien de Model Y overal ter wereld (en zeker ook in Nederland) ontzettend goed verkoopt, zou het ons niets verbazen als het merk ook met de R2 de oversteek wil maken. De Rivian R2 komt op een volle accu 499 kilometer ver en is er eveneens met een, twee of drie elektromotoren. De eerste exemplaren van deze Tesla Model Y-concurrent zullen in 2026 worden uitgeleverd.

Stijlvolle BMW-occasion is nu een betaalbare elektrische auto

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.