Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Kevin Spacey moet zijn halve vermogen betalen aan House of Cards

Acteur en seksroofdier Kevin Spacey moet miljoenen betalen aan de makers van de Netflix-serie House of Cards. Dat heeft een rechter in Los Angeles besloten.

Het leek er even op dat Kevin Spacey relatief makkelijk wegkwam met zijn #metoo-schandalen. In de aankomende Hollywood-film Gateway to the West kreeg hij vorig jaar alweer zijn eerste grote rol toebedeeld. En de zaak rond House of Cards leek met een sisser af te lopen.

Miljoenen schadevergoeding voor House of Cards

Maar het recht zegeviert. Kevin Spacey heeft een zaak verloren waarin hij poogde onder een eerder opgelegde schadevergoeding aan de makers van de Netflix-serie House of Cards uit te komen. Een rechter in Los Angeles bepaalde donderdag dat de advocaat van de omstreden acteur niet kon aantonen waarom de boete “volkomen irrationeel” zou zijn. Daarom liet hij de boete staan, melden Amerikaanse media.

In november bepaalde de rechtbank al dat Kevin Spacey 31 miljoen dollar (zo’n 27,5 miljoen euro) moet overmaken aan Media Rights Capital (MRC). Dat is de hoofdproducent van House of Cards. Hiermee is de acteur bijna zijn halve vermogen kwijt, dat op 75 miljoen dollar wordt geschat. De acteur werd in 2017 ontslagen bij de hitserie nadat verschillende medewerkers hem hadden beschuldigd van seksueel wangedrag.

Einde van een Netflix-hit

Volgens de rechter was het volstrekt duidelijk dat Kevin Spacey zich met zijn gedrag schuldig had gemaakt aan contractbreuk. House of Cards was in 2013 een van de eerste grote hits van Netflix. Na het ontslag van de hoofdrolspeler in 2017 volgde nog één laatste seizoen, waarin Robin Wright alleen de hoofdrol speelde.

Na zijn metoo-schandaal zaten Netflix en Media Rights Capital met Kevin Spacey in de maag. Ze moesten van die gek af, maar hoe? Nou, daar vonden ze wel een manier voor. Lees hier hoe de acteur op harde wijze uit de serie is geschreven.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.