Alrik de Jong
Alrik de Jong Human Interest 8 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Italiaanse profvoetballer Chiellini studeert cum laude af

Waar zijn collega’s na de training een goed restaurant pakken, duikt Giorgio Chiellini direct de boeken in. Jawel: de Italiaanse profvoetballer is cum laude afgestudeerd aan de Universiteit van Turijn.

Zijn club Juventus meldt dat de verdediger zijn masterdiploma heeft gehaald in de richting Business Administration. De grootmacht in het Italiaanse voetbal is uiterst verheugd met de prestatie en daar kunnen we ons iets bij voorstellen.

Chiellini presenteerde tijdens de buluitreiking namelijk zijn masterscriptie ‘The Business Model of Juventus Football Club in an International Context’. Kunnen ze wel wat mee.

Geen toekomstige trainerscarrière dus voor de verdediger, maar een baan in het bestuur van de Oude Dame, zoals Juventus zo mooi wordt genoemd. De club uit Turijn heeft Chiellini een tijd geleden al een aanbod gedaan.

Begrijpelijk, want waar vind je elders iemand die cum laude afstudeert en de voetbalwereld van binnen en buiten kent. Maar als je de snoeiharde verdediger ziet voetballen, is studeren het laatste waar je aan denkt.

Chiellini vs Suárez

Ook mensen zonder interesse voor voetbal kennen de Italiaanse verdediger. In de groepsfase van het WK 2014 nam Italië het op tegen Uruguay, vampier Luis Suárez in de spits. In de tweede helft zette Suárez zijn tanden in de schouder van Chiellini, de beelden gingen de wereld over.

Alleen met deze actie doen we Chiellini natuurlijk te kort. De Italiaanse verdediger staat bekend om zijn inzicht (nu snappen we waar dat vandaan komt), staat altijd op de goede plek en maakt regelmatig een rush naar voren.

Maar het meest wordt hij toch echt geroemd om zijn vlijmscherpe maar faire tackles. Hij mag dan als bijnaam ‘het verdedigingsbeest’ dragen, in twaalf seizoenen Juventus haalde Chiellini slechts één rode kaart. Een voorbeeldprof waar jong en oud zich aan kan optrekken.

Om het stigma voorgoed maar te breken: er zijn meer intelligente profvoetballers. Een van hen is de Franse voetballer Mathieu Flamini, die naast zijn carrière een miljardenbedrijf runt. Lees hier zijn verhaal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.