Noah Korevaar
Noah Korevaar Stijl 9 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Voor dit sublieme Star Wars-horloge koop je ook een Tesla Model X

Als Star Wars-fan is er een hoop moois rondom de franchise om in huis te halen. Alleen LEGO heeft al voor duizenden euro’s aan gedetailleerde sets. Bouwwerken waar je dagen mee zoet bent. Maar wat nou als je de loterij hebt gewonnen, of vroeg in Bitcoin bent gestapt? Dan is het tijd voor een Death Star-horloge.

Het Zwitserse Kross Studio ken je wellicht van de absurd prijzige Batmobile-klok. Een iconische filmverwijzing, met een prijskaartje van maar liefst 29.900 dollar. Een schijntje vergeleken bij dit nieuwe klokje. Het horloge is net iets duurder dan een nieuwe Tesla Model X. Maar net waar je prioriteiten liggen, dus.

Exclusief Star Wars-horloge

Na Batman is Kross Studio in een andere grote franchise gedoken: Star Wars. Het resultaat is een peperduur mechanisch horloge waarmee de Empire gevierd wordt. Met als middelpunt, uiteraard, de Death Star.

Niet op een schreeuwerige ‘zie mij Star Wars-fan zijn!’ manier, maar subtiel. In de titanium kast van 45 millimeter (die is afgewerkt met een zwarte diamantachtige koolstofcoating die is gecreëerd door letterlijk het metalen oppervlak te laten bestralen met kleine koolstofdeeltjes om het krasbestendig te maken), vind je skeletreproductie van de Death Star.

Death Star en meer details

Compleet met een groen accent voor zijn superlaserkanon. Binnenin de miniatuur Death Star zit een mechanisme dat bekend staat als een tourbillon, dat het mechanische echappement en het balanswiel van het horloge constant in beweging houdt om de effecten van de zwaartekracht te neutraliseren en de nauwkeurigheid van de tijdwaarneming te verbeteren. Als gevolg hiervan maken de Death Star en tourbillon binnenin allebei elke minuut een volledige rotatie.

Wij snapten ook niet ieder woord van die beschrijving, maar één ding weten we wel: het ziet er fantastisch uit. Smaakvol, luxe en toch direct herkenbaar voor de fan. Als je de foto’s met aandacht bekijkt, dan zie je ook dat de uurwijzer van het horloge eigenlijk een kleine Imperial-Class Star Destroyer is, terwijl de minutenwijzer een Super-Class Star Destroyer is, en beiden maken hun eigen respectieve banen rond de Death Star in de loop van de tijd. Prachtig.

Echte prop van filmset

Maar daar blijft het niet bij! De case waarin het Death Star-horloge geleverd wordt is praktisch net zo indrukwekkend als het horloge zelf. Het geheel bestaat uit meer dan zevenhonderd delen, gemaakt van hout en aluminium, en is een op halve schaal ontworpen replica van de containers die in Rogue One: A Star Wars Story worden gebruikt om kyber-kristallen te vervoeren.

Oftewel, de kristallen waarmee lightsabers worden gemaakt. Sterker nog, Kross Studio en Lucasfilm zijn nog een stap verder gegaan. De gelukkige eigenaar van het Death Star-horloge krijgt er zelfs een kristal bij dat ‘echt’ is. Daarmee wordt bedoeld: het is een echte prop van de set van de film. Een collector’s item an sich dus.

Duurder dan een Tesla Model B

Het zal je dan ook niet verbazen dat er maar een beperkt aantal van deze horloges verkocht worden. Kross Studio maakt er slechts tien, met een prijskaartje dat bij zulke luxe horloges past. Voor het geheel zul je 150.000 dollar moeten betalen. Omgerekend ongeveer 128.000 euro. Een Model X, het grootste model van Tesla, koop je vanaf 114.990 euro. Eh, wij houden het wel bij het staren naar de foto’s… Toch kopen? Dan kun je hier terecht.

Iconische kunst: LEGO onthult drie nieuwe must-have Star Wars-sets

Afbeeldingen: Kross Studio / Lucasfilm

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.