Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 9 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

10 ijzersterke films die genegeerd zijn door de Oscars in 2022

Hoeveel categorieën er ook zijn, tijden de Oscars krijgen nooit alle films de erkenning die ze verdienen. De beste films zonder Oscar-nominaties in 2022 op een rij.

Ontbreken bij de Oscar-nominaties overkomt de besten. American Psycho (2000), The Big Lebowski (1998), The Good, the Bad and the Ugly (1966) en zo is deze rij met topfilms nog lang aan te vullen. Alleen in 2022 komt er al een behoorlijke reeks bij.

Goede films zonder Oscar-nominaties in 2022

Bij sommige films in dit rijtje, zoals Passing, is het echt onbegrijpelijk dat ze niet genomineerd zijn. Ook zijn er films waarbij het, gekeken naar budget en cast, een kleine schande is. Hoe dan ook is het best opmerkelijke dat al deze tien films samen nul Oscar-nominaties hebben gekregen in 2022.

1. Passing

De zwart-witfilm Passing werd een groot aantal Oscar-nominaties toegedicht, zeker voor Ruth Negga in de categorie Actress in a Supporting Role. De ijzersterke film van een Rebecca Hall is gebaseerd op de gelijknamige roman van Nella Larsen, uit 1929. De titel verwijst naar Afro-Amerikanen met een huidskleur die licht genoeg was om zich voor te doen als wit, ook wel ‘passing’ genoemd.

Het verhaal speelt zich af in het New York van de jaren 20. De wereld van een zwarte vrouw wordt op zijn kop gezet als haar leven verweven raakt met dat van een jeugdvriendin, die zich voordoet als witte Amerikaan. De film is te zien op Netflix.

2. The French Dispatch

De eerste film van Wes Anderson sinds 2007, met een cast die uitpuilt van grote sterren uit alle tijdperken. Bij The French Dispatch verwachtte je gewoon een Oscar-nominatie in 2022, al was het voor Makeup & Hairstyling.

3. Pig

Een film met Nicholas Cage en een varken in de hoofdrol. Deze had toch echt wel genomineerd kunnen worden voor een Oscar in de categorie Actor in a Supporting Role. Absolute aanrader, en voor Cage-fans een must-see.

4. The Card Counter

Toch geen onaardige film van Martin Scorsese. Oscar Isaac speelt de hoofdrol in deze misdaadfilm over een oorlogsveteraan, die zich toelegt op poker.

5. The Velvet Underground

Deze duizelingwekkende documentaire over de gelijknamige band haalde wel de shortlists van de Oscars. Voor liefhebbers van The Velvet Underground, en meer specifiek van Lou Reed, een niet te missen docu. Te zien op Apple TV+.

6. The Last Duel

Heerlijk historisch drama van Ridley Scott. Met Ben Affleck, Matt Damon , Adam Driver en Jodie Comer. Maar goed, er zijn zo veel goede films gemaakt dit jaar.

7. Respect

Jennifer Hudson als Aretha Franklin. Dit klonk allemaal veel te lekker om niet aanwezig te zijn bij de Oscars 2022.

8. The Summit of the Gods

The Summit of the Gods is een fantastische bewerking van de gelijknamige Japanse manga-serie van Jiro Taniguchi. De film gaat over een jonge Japanse verslaggever die de Mount Everest beklimt, en de oorsprong onderzoekt van de eerste gerapporteerde avonturiers, die in 1924 naar de top klommen. Deze film hoort naar onze mening tussen de categorie Animated Feature te staan.

9. Eternals

Toegegeven, bij lange na niet de beste Marvel-film ooit. Met een budget van 200 miljoen dollar een absolute sterrencast hadden fans op meer gehoopt. Voordat de film uitkwam, werd er vol gerept over Oscars, maar dat hield na de release snel op. Toch hebben we ons goed vermaakt in de bioscoop.

10. The Harder They Fall

Western en Netflix Original The Power of the Dogs is in totaal twaalf keer genomineerd voor een Oscar. Veel abonnees vergeten dat Netflix vorig jaar nog een goede en vooral unieke western maakte, met Idris Elba in de hoofdrol.

Alle genomineerden voor de Oscars op een rij

Bekijk hier de complete lijst met de Oscar-nominaties van 2022.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.