Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De prijs die jij moet betalen voor wegwerpverpakkingen vanaf 1 juli

Een afhaalmaaltijd in plastic mee naar huis, een milkshake met een plastic deksel en een koffiebeker van plastic; lastig weg te denken, maar vanaf 1 juli gaat er toch het een en ander veranderen. De verpakkingen mogen nog wel, maar de klant betaalt. Dit staat je te wachten.

Sowieso wordt het leven per 1 juli op bepaalde vlakken duurder. Zo gaan we vanaf dit weekend meer betalen aan de pomp en ouders ontvangen minder kinderbijslag. Maar ook je koffie to-go krijgt wellicht een hogere prijs. En dat heeft alles te maken met veranderingen rondom plastic wegwerpmateriaal.

Nieuwe regels voor wegwerpverpakkingen

Waar ondernemers tot nu toe gratis plastic wegwerpverpakkingen voor maaltijden en dranken mochten meegeven, wordt dat vanaf morgen anders. Per 1 juli moeten onder andere horeca-eigenaren en supermarkten een prijs doorrekenen aan de consument wanneer er eten of drinken wordt verkocht in zo’n plastic wegwerpverpakking. De regels komen voort uit de Europese Single Use Plastics-richtlijn, die sinds 3 juli 2021 van kracht zijn.

De verkopende partij mag zelf de prijs bepalen, maar de kosten moeten apart op de afrekening worden vermeld. Dan weet je als consument precies wat die verpakking je heeft gekost. Daarnaast moeten ondernemers een optie aanbieden voor een herbruikbare verpakking. De herbruikbare verpakking kan dan aan de consument worden verkocht – of worden gebruikt in ruil voor borg. Toch zijn er natuurlijk genoeg maaltijden in de supermarkt waarbij een herbruikbare verpakking lastig wordt. Daarom zul je daar dus altijd extra betalen voor de plastic wegwerpverpakking. Een andere mogelijkheid: wegwerpverpakkingen zonder plastic. Want die zijn nog wel gratis.

De prijs die wordt betaald

Naast de prijs die we betalen voor plastic wegwerpverpakkingen in de vorm van milieudegradatie, gaan we straks ook een financiële prijs betalen. Rijksoverheid heeft richtlijnen opgesteld voor ondernemers voor de prijzen die zij in rekening kunnen brengen voor het materiaal.

Plastic product Financiele richtlijn
Wegwerpbeker 0,25 euro
Wegwerkverpakking maaltijd 0,50 euro
Voorverpakte portieverpakking 0,05 euro

Tijd dus voor een eigen tupperware en koffie to-go beker in je tas, want met een wekelijkse koffie onderweg en tweemaandelijks een afhaalmaaltijd, ben je op jaarbasis al 25 euro aan verpakkingsmateriaal kwijt. Mits de richtlijnprijzen worden gehanteerd, tenminste.

Zoveel flesjes statiegeld moet je inleveren om miljonair te worden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.