Felix Decavel
Felix Decavel Sparen 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze energiekosten betaal jij elk jaar voor sluimerende apparaten

Knippert jouw wifi-router 24 uur lang, 365 dagen per jaar? En dat rode lichtje van de Smart tv? Die brandt vast ook de hele nacht. Dit is hoeveel euro je per jaar aan energiekosten betaalt voor sluimerende apparaten in huis.

Wat hebben een koffiezetapparaat, een Playstation en een wifi-router met elkaar gemeen? Juist: ze slurpen allemaal energie, al gebruik je de apparaten niet; ook wel sluipverbruik genaamd. En daardoor kunnen je energiekosten onverwacht extreme hoogtes aannemen. Maar hoe hoog precies?

Sluipverbruik

Wanneer je een rood lichtje ziet, denk je al snel dat het apparaat in kwestie uitgeschakeld is. Maar in wezen heeft elk toestel ook elektriciteit nodig om in deze stand-by modus te staan. Zolang je de stekker niet uit het stopcontact trekt, zal je de energiekosten van dit sluipverbruik aan het einde van de maand op de rekening zien.

Echter wordt nooit vermeld hoeveel euro’s je daar specifiek voor moet neertellen. Gelukkig kun je daarvoor vanaf nu bij Manners terecht.

Energiekosten per jaar voor sluimerende apparaten

Stroom kost al een stuk minder dan enkele maanden geleden. In mei lag het tarief op ongeveer 0,53 euro per kilowattuur. Momenteel betaal je zo’n 0,46 euro per kWh, inclusief energiebelasting en 21 procent btw. Wat betekent dat voor het verbruik van sluimerende apparaten zoals een wifi-router en een Smart TV?

Apparaat Sluipverbruik per jaar Energiekosten
per jaar
Pc 150 kWh € 69
Smart tv 130 kWh € 59,8
Wifi-router 80 kWh € 36,8
Kokendwaterkraan 80 kWh € 36,8
Satellietontvanger 60 kWh € 27,6
Geluidssysteem 40 kWh € 18,4
Koffiezetapparaat 40 kWh € 18,4
Printer / Scanner 28 kWh € 12,88
Playstation / Xbox 12 kWh € 5,52
Laptop 8 kWh € 3,68
Telefoonlader 2 kWh € 0,92

Heb jij al de bovenstaande apparaten in huis staan, zonder dat je ooit de stekker uit het stopcontact trekt? Dan betaal jij jaarlijks in totaal 289,80 euro aan extra energiekosten. Daar kun je al eens wat aardigs van kopen. Een racefiets bij de Lidl, bijvoorbeeld.

Lees meer over tips om je sluipverbruik te beperken op Milieucentraal. Of check 7 tips om tientallen liters drinkwater per dag te besparen in je huis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.