Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 26 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Consumentenbond onthult smerig spel hypotheekadviseurs

Terwijl de huizenprijzen maar blijven stijgen, blijken hypotheekadviseurs er nog een schepje bovenop te doen. Ze maken de kosten voor huizenkopers nog hoger door onnodige diensten te verkopen. Dat onthult de Consumentenbond op zijn website.

Dat de huizenmarkt een smerige wereld is, mag geen nieuws meer heten. Vorige maand legde Radar de valsheid onder makelaars, het gif van de huizenmarkt, bloot. Maar hypotheekadviseurs, die je pleegt te vertrouwen, kunnen er ook wat van.

‘Hypotheekadviseurs verkopen gebakken lucht’

Hypotheekadviseurs verkopen dus vaak onnodige diensten bij het afsluiten van een hypotheek. Denk daarbij aan serviceabonnementen die kopers van een huis helemaal niet nodig hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld om het beheren van hypotheken, vragen over het hypotheekadvies of het verwerken van klantgegevens. Dat meldt de Consumentenbond na grondig onderzoek naar dit soort abonnementen en diensten.

De Consumentenbond, die er meldingen over kreeg van consumenten, signaleerde diensten als “24/7 bewaking van de hypotheek, toegang tot een veilige online omgeving en het aanmaken van een klantprofiel”. Dat is volgens de bond “ronduit gebakken lucht”. De kosten voor de geboden serviceabonnementen varieerden van 7 tot 50 euro per maand.

Het onderzoek van de Consumentenbond

De extra diensten die hypotheekadviseurs aanbieden, vallen vaak al onder de wettelijke zorgplicht of zijn volgens de Consumentenbond “nonsensdiensten”. Consumenten gooien met dit soort “nutteloze” diensten geld weg. En maandelijks betalen voor service bij een hypotheek is onnodig, zegt de bond. Consumenten kunnen beter betalen voor advies op het moment dat het nodig is.

De Consumentenbond voerde het onderzoek uit met onafhankelijk hypotheekadviseur Ikbenfrits en bekeek grote hypotheekketens. Daaronder vallen onder meer De Hypotheekshop en De Hypotheker, grote intermediairs en kleinere advieskantoren zoals Van Bruggen Adviesgroep.

Huizenprijzen in Nederland

Dat de huizenprijzen in Nederland absurd zijn gestegen, zullen zelfs de meest onbetrouwbare hypotheekadviseurs eerlijk vertellen. Maar dat er zoveel verschil is met de gemiddelde huizenprijs van vorig jaar, is een wel heel pijnlijke reality-check voor aspirant kopers. Lees daarover meer in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.