Thomas Aalderink
Thomas Aalderink UFC 12 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

McGregor dondert van prestigieuze UFC-lijst: begin van het einde?

Jarenlang was Conor McGregor de koning van de UFC. De Ier maakte indruk met spetterende overwinningen en was de eerste die gelijktijdig kampioen was in twee verschillende gewichtsklassen. Zijn fanschare bleef maar groeien en ieder gevecht van McGregor brak kijkcijferrecords. Maar niks is voor eeuwig. Conor McGregor is aan het wegzakken en dat werd deze week pijnlijk duidelijk.

Conor McGregor staat namelijk niet langer meer op de pound-for-pound ranking. Dit is een erelijst die de UFC bijhoudt. Hierop vind je de vijftien beste vechters van dit moment. Een belangrijk detail bij deze lijst is dat gewicht geen rol speelt. Van flyweight tot heavyweight, iedere vechter maakt kans op een plekje in deze lijst.

Conor McGregor niet langer bij de besten

Het opstellen van deze lijst is niet gemakkelijk. Je moet vechters die nooit tegenover elkaar zullen staan met elkaar gaan vergelijken. Dit wordt overigens niet gedaan door de UFC zelf, maar door een panel. In dit panel vinden we verschillende mensen die hun strepen hebben verdiend in de vechtsport media. De UFC wil een objectieve lijst en kiest daarom voor deze optie.

Als je bovenaan de pound-for-pound lijst staat, ben je dus de beste vechter van dit moment. Nu is dat Khabib Nurmagomedov, en dat is best opmerkelijk. Volgens de regels mogen alleen actieve vechters op deze lijst staan. Khabib is dat eigenlijk niet meer. De Rus maakte na zijn gevecht tegen Gaethje bekend dat hij met pensioen gaat. Er wordt een uitzondering gemaakt, mede omdat Dana White er nog wel vertrouwen in heeft dat Khabib een comeback gaat maken.

Kersverse UFC-kampioen verdringt de Ier

Naast Nurmagomedov zien we nog veel meer grote namen op de pound-for-pound ranking, maar er ontbreekt er dus ook eentje. Conor McGregor kwam afgelopen week zelf niet in actie. Toch verdween hij van de lijst. Er moest een plekje worden ingeruimd voor kersverse bantamgewicht-kampioen Aljamain Sterling. Afgelopen weekend kreeg hij de riem omdat zijn tegenstander Petr Yan gediskwalificeerd werd. Dit gebeurde volledig terecht na deze bizarre actie.

Vergeet Conor McGregor: dit zijn de 5 beste UFC-vechters ooit

Zo komt er een einde aan een lange reeks. Conor McGregor was de laatste jaren een vast naam op de pound-for-pound lijst, maar nu dus niet meer. Ook in de lightweight ranking moet de Ier steeds meer namen voor zich dulden. Is dit het begin van het einde? Daar gaan we niet vanuit. De hoogtijdagen waarin hij twee divisies reageerde ligt misschien achter ons, maar Conor McGregor heeft nog genoeg te bieden voor de UFC.

Conor McGregor is nog lang niet klaar

Wanneer The Notorious iets doet, dan kijken de mensen. Dat is voor de UFC het belangrijkste en dus blijft Conor McGregor een belangrijk onderdeel van de organisatie. Met zijn 32 jaar is hij niet de jongste vechter meer, maar er zitten nog zeker een paar goede jaren in de tank. Daarnaast zijn er nog genoeg vetes die uitgevochten moeten worden. Tegen zowel Nate Diaz, als Dustin Poirier staat het momenteel 1-1. Dus daar moet nog een beslissing komen.

5 epische UFC-gevechten die wij in 2021 willen zien

Daarnaast wil McGregor dolgraag wraak nemen op Khabib. Een andere interessante optie is Tony Ferguson. De voormalig-interim-kampioen werd lange tijd gezien als de volgende kampioen, maar kreeg door omstandigheden nooit zijn kans tegen Khabib. Vervolgens verloor hij zijn beide gevechten in 2020 en kwam zo, net als McGregor, in een neerwaartse spiraal. Ferguson en McGregor moeten zich dus beiden weer terug zien te knokken, dus waarom niet tegen elkaar?

Zolang wij kijken, blijft The Notorious vechten

Conor McGregor hoeft zich dus absoluut geen zorgen te maken. Of je nu fan bent of een hekel hebt aan The Notorious, het valt niet te ontkennen dat hij een belangrijk onderdeel is van de UFC. Hij zorg voor kleur, sensatie en trekt bovenal miljoenen kijkers. Zolang McGregor dat blijft doen, zijn we nog lang niet van hem af.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.