Thomas Aalderink
Thomas Aalderink UFC 8 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

UFC-kampioen verliest zijn titel na misselijkmakend en illegaal knietje

Afgelopen weekend stonden er drie UFC-titelgevechten op de planning. Fans keken vooral uit naar het gevecht tussen Adesanya en Blachowicz, maar na afloop ging het bijna alleen maar over een gevecht dat eerder op de avond plaatsvond. Titelverdediger Petr Yan stond tegenover uitdager Aljamain Sterling en dat gevecht kende een werkelijk bizarre afloop.

Aan het einde van de vierde ronde lag Sterling languit op de grond. Petr Yan stond nog, maar wist op dat moment waarschijnlijk al dat hij zijn UFC-titel in het bantamgewicht zou kwijtraken. De Russische vechter had zojuist Sterling gesloopt met een vernietigend knietje. Dat klinkt als een spetterend einde, maar het leverde Yan geen lof op. Alleen maar bakken kritiek, en dat was ook volledig terecht.

UFC kampioen verliest riem na diskwalificatie

Het knietje waarmee Yan het gevecht ten einde bracht, is niet toegestaan en de Rus werd dus terecht gediskwalificeerd. Zoals je in onderstaande video kunt zien zit Sterling met één knie en beide handen op de grond. Het is in zo’n situatie volgens de UFC-regels niet toegestaan om een knietje uit te delen tegen het hoofd van je tegenstander. Yan was dit vergeten en ramde zijn knie ongenadig hard op de slaap van Sterling. “Dit heb ik natuurlijk niet bewust of expres gedaan”, aldus de Rus.

Het feit was wel wat Sterling languit ging en met geen mogelijk meer verder kon. De Amerikaan leek het nog wel te willen proberen, maar hij kon amper blijven staan. Zo eindigde het gevecht met een diskwalificatie en gooide Yan zijn titel weg. Totaal onnodig, want de Rus leek op dat moment op een overwinning af te gaan. Nu moest hij toekijken hoe de riem naar Sterling ging.

Verdriet ondanks UFC-titel

Die was daar overigens helemaal niet blij mee. “Dit is niet hoe ik dit gevecht voor me zag. Ik wilde na het knietje doorgaan, ook al voelde ik me vreselijk, maar als ik door had gevochten was dat puur en alleen vanwege mijn ego geweest en had ik alleen maar meer schade opgelopen.” Geen enkele vechter wil op deze manier kampioen worden. Zeker Sterling niet, en dat maakte hij ook duidelijk. De UFC-vechter deed de kampioensriem direct af en liet deze achter in de octagon. Vervolgens stortte hij hevig geëmotioneerd ter aarde.

Het gehele gevecht is hieronder terug te zien:

Nadat iedereen een beetje was bijgekomen van het gevecht tussen Yan en Sterling, kwamen er nog twee kampioenen in actie. Eerst was het de beurt aan de onverslaanbare Amanda Nunes. De Braziliaanse staat op eenzame hoogte en rekende dit weekend eenvoudig af met Megan Anderson. De Australische hield het net iets meer dan twee minuten vol tegen Nunes.

Adesanya kan het niet waarmaken

Het belangrijkste gevecht van de avond ging tussen Israel Adesanya en titelverdediger Jan Blachowicz. Eerstgenoemde is al middleweight kampioen, maar wil nog een UFC-riem. Helaas voor de Nigeriaan werkte Blachowicz daar niet aan mee. De sloopkogel uit Polen had het lang lastig met de beweeglijke Adesanya, maar trok het gevecht in de laatste twee rondes naar zich toe. De light heavyweight kampioen wist Adesanya naar de grond te krijgen en gebruikte zijn gewichtsvoordeel om de wedstrijd binnen te slepen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.