Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Topscore op Rotten Tomatoes: Disney+ heeft nieuwe topfilm in handen

Disney+ sloot met Soul 2020 glansrijk af. De beste Pixar-film sinds Inside Out, als je het aan ons vraagt. De lat voor de volgende animatiefilm van het Huis van de Muis ligt dan ook hoog. Dan hebben we het over Raya and the Last Dragon.

Dat is een nieuwe animatiefilm die niet uit de koker van Pixar komt, maar die van Disney’s andere animatiestudio: Walt Disney Animation Studios. Voor hen moet Raya de grote opvolger van Frozen 2 worden, de megahit die 1.5 miljard opleverde in de bioscopen.

Raya and the Last Dragon

Op zo’n megalancering kan Disney dit keer niet rekenen, gezien de meeste bioscopen gesloten zijn. In plaats daarvan is Raya and the Last Dragon middels Premier Access gelanceerd op Disney+, net zoals vorig jaar bij Mulan het geval was. Ook als abonnee moet je voorlopig nog bijbetalen om de nieuwe animatiefilm te kunnen streamen.

De film gaat over Raya, een eenzame krijger die vastbesloten is om de laatste draak van Kumandra te vinden. Het Land van de Draak is binnengevallen door een duistere, sinistere kracht, en het mythische wezen is haar enige hoop.

Falcon and The Winter Soldier: Marvel dropt trailer en verrassing op Disney+

Disney scoort op Rotten Tomatoes

De eerste reviews stroomden de afgelopen dagen binnen. Fans van het medium kunnen alvast popcorn inslaan. De overduidelijke consensus onder critici is namelijk duidelijk dat Walt Disney Animation Studios opnieuw een pareltje in handen heeft.

Raya and the Last Dragon heeft op het moment van schrijven met 95 procent een ijzersterke Rotten Tomatoes-score, na 218 reviews van critici. Bij het publiek scoort de animatiefilm de iets lagere maar desalniettemin solide score van 85 procent.

Frozen 2 scoort bij critici juist lager (78 procent) en bij het publiek hoger (92 procent). Maar goed, waarschijnlijk zal Raya ook nog stijgen in publieksscore nadat de film ‘gratis’ te streamen is op Disney+. Frozen 2 heeft momenteel namelijk 50 keer zoveel reviews van consumenten. Een kromme vergelijking dus.

Consensus

Maar goed, terug naar Raya and the Last Dragon. Een hoge score is al veelbelovend, maar wat zeggen recensenten inhoudelijk over de film?

Rotten Tomatoes volgt de consensus als volgt samen: “Opnieuw een prachtig geanimeerde, vakkundig ingesproken deel van de Disney-canon. Raya and the Last Dragon zet de toegenomen representatie en diversiteit van de studio voort en bevestigt tegelijkertijd dat de klassieke formule nog net zo betrouwbaar is en goed werkt als altijd.”

Reviews stromen binnen

We zetten een aantal conclusies van grote media voor je op een rijtje!

Den of Geek:

Raya and the Last Dragon is het meest opwindende Disney Princess-verhaal sinds Mulan. Het geeft ons zeer vriendelijke en ongelooflijk flawed personages die geven om het genezen van een gebroken wereld en een omgeving die erkent dat er schoonheid en waarde te vinden is buiten Europese kasteelsteden. Het is niet een perfecte film, maar wel iets ongelooflijk speciaals dat aanvoelt als een stap voorwaarts voor de Disney Princess-canon. ”

IGN:

Raya and the Last Dragon is een prachtig geanimeerde, actievolle heldenreis en een geweldige volgende evolutie van Disney’s moderne prinsessenfilms.”

Empire:

“Disney levert een levendig actie-fantasie-epos met een nieuwe heldin die legitiem revolutionair voelt. Raya rules – kom naar op met de volgende stap in de prinses-evolutie.”

The Guardian:

“Hoewel sommige stukken misschien een beetje te voorspelbaar zijn en hoewel de emotionele klap aan het einde misschien meer een zachte tik is, werkt Raya and the Last Dragon voor het grootste deel. Het is een charmant, zachtaardig Young Adult-achtig avontuur dat fungeert als bewijs dat Disney zich moet concentreren op vooruitgang in plaats van terug te blijven kijken. ”

The Independent:

Raya and the Last Dragon zal veel voor sommigen betekenen. Het zal anderen teleurstellen. Hoe dan ook, de status-quo van Disney blijft intact.”

Screencrush:

“Een ambitieuze familiefilm die voor alle leeftijden zal werken, en een film die zijn publiek altijd serieus neemt terwijl hij hen een vermakelijk, tot nadenken stemmend verhaal presenteert.”

RogerEbert.com

Raya and the Last Dragon vertelt misschien een bekend voorkomend verhaal, maar met de verbluffende animatie, een cast van sympathieke personages en een frisse blik die we al veel eerder nodig hadden, wordt de lichte voorspelbaarheid meer dan goedgemaakt.”

The Wrap

“De film worstelt met tonale inconsistenties, maar bevat fantastische actiescènes die passen bij een ontroerend onderliggend verhaal over de kracht van vertrouwen.”

Bleeding Cool

“Gelukkig is de reis niet veel minder plezierig omdat hij enigszins voorspelbaar is – als er iets is, is het juist de voldoening in de netheid ervan, zoals het in elkaar klikken van de stukjes van een legpuzzel.”

Raya and the Last Dragon is nu tegen betaling te streamen op Disney+. Op 4 juni komt de film ‘gratis’ beschikbaar voor alle abonnees.

Disney+ verslaat Netflix met ’s werelds best bekeken serie

Rotten Tomatoes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.