Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuw boetebeleid in Nederland: let wel, je mag nu iets te snel

Sinds 1 maart zijn er nieuwe boetebedragen van kracht in Nederland. Leg je telefoon vooral weg en maak je niet druk als je net iets te snel rijdt op de snelweg.

Het extra geld dat de overheid binnenkrijgt met de prijsstijging van sommige boetes, gebruikt het kabinet om andere bekeuringen te verlagen. Als je iets te hard rijdt op de snelweg, krijg je in sommige gevallen zelfs helemaal geen boete meer. Dat terwijl boetes voor het gebruik van je telefoon achter het stuur juist fors toenemen.

De overheid verwacht dat door het aanpassen van de boetebedragen de verkeersveiligheid beter wordt en de maatschappelijke acceptatie wordt vergroot.

Geen boete als je iets te snel rijdt op de snelweg

Op sommige snelwegen is tussen 19.00 en 06.00 uur de maximumsnelheid 120 of 130 kilometer per uur. Op deze wegen kun je vanaf nu 133 kilometer per uur rijden, zonder dat je een boete krijgt. Ook andere boetes voor hardrijden op de snelweg zijn verlaagd. Wanneer je minder dan 10 kilometer per uur te hard rijdt op de snelweg, en hiervoor beboet wordt, betaal je 15 procent minder dan voorheen.

Ook de boete voor het onnodig veroorzaken van geluid, met je auto of motor, is flink verlaagd. Voor maart kostte deze bekeuring nog 400 euro. Laat je nu onnodig je motor ronken, dan bega je een overtreding ter waarde van 250 euro.

Gebruik telefoon strenger

Waar het kabinet aan de ene kant de bekeuringen verlaagt, stijgen de prijzen voor ‘gevaarlijkere overtredingen’. Zo bedraagt de boete voor niet-handsfree bellen geen 250 euro meer, maar krijg je een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau op de mat met een bedrag van 350 euro. Goede zaak, want met je telefoon bezig zijn achter het stuur is levensgevaarlijk.

Boete BMW-rijder wordt 75(!) keer vermenigvuldigd na stomme actie

Ook voor het niet verlenen van voorrang aan een politieauto, ambulance of brandweerauto moet je een boete betalen van 350 euro. Voorheen was dit boetebedrag 100 euro lager. Daarnaast is de boete voor onnodig links rijden verhoogd. Voorheen stond een bedrag van 150 euro op de bon, nu moet je voor de overtreding 220 euro betalen.

Alle bedragen zijn exclusief de 9 euro administratiekosten. Benieuwd naar alle nieuwe boetebedragen in Nederland? Lees ze op de boetebase van het Openbaar Ministerie.  

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.