Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Samuel L. Jackson over zijn absurde Oscar-trackrecord en ‘troostprijs’

Het voelt een beetje als een troostprijs, en dat is het eigenlijk ook wel. Samuel L. Jackson krijgt tijdens de Oscars 2022 een ereprijs. Maar hij vindt dat hij er allang eentje had moeten winnen en daarmee heeft hij natuurlijk een punt.

In de afgelopen jaren is er veel te doen geweest over ‘te witte Oscars’. In 2020 werd de hashtag #oscarssowhite zelfs weer afgestoft. Hier haakt Samuel L. Jackson deels op aan.

Samuel L. Jackson over zijn troost-Oscar

Samuel L. Jackson ontvangt op 25 maart een ere-Oscar tijdens de Governors Awards, twee dagen voordat de Oscars uitgereikt worden. Hoewel de 73-jarige acteur vereerd is met deze prijs, is hij van mening dat hij al veel eerder het felbegeerde beeldje had moeten krijgen. Dit liet hij weten in een gesprek met The Times.

inflatie heeft invloed op portemonnee
Samuel L. Jackson in Pulp Fiction (Afbeelding: Miramax Films_

De Amerikaanse acteur kreeg gedurende zijn lange carrière alleen een Oscarnominatie voor zijn rol in de film Pulp Fiction in 1995, als Best Supporting Actor. “Die had ik moeten winnen. Daarbij had ik ook een Oscar moeten krijgen voor mijn rol in Jungle Fever, waarvoor ik niet eens genomineerd werd. Ik denk dat zwarte mensen alleen maar iets winnen als ze iets vreselijks doen op beeld, zoals Denzel Washington die een hele nare agent speelde in Training Day. Terwijl hij prachtige andere rollen heeft gespeeld, zoals Malcolm X. Maar denk maar niet dat hij daar een prijs voor krijgt, zo werkt het niet in Hollywood”, zegt Samuel L. Jackson.

‘Ook meest populaire film moet beloond worden’

Samuel L. Jackson vindt ook dat de film die de meeste mensen naar de bioscoop trekt een Oscar zou moeten winnen. “Ja, er moet een prijs zijn voor meest populaire film. Uiteindelijk gaat het er toch om hoeveel stoeltjes in de zaal er verkocht worden of hoe vaak de film thuis gestreamd worden. Daarom zou Spider-Man: No Way Home een Oscar moeten krijgen, omdat die film 1,8 miljard dollar heeft opgebracht. Dat geeft aan hoeveel mensen daarmee vermaakt zijn en daar zijn films voor bedoeld.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.