Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Disney verandert naam Boba Fett’s schip en Star Wars-fans zijn woedend

Disney heeft na 43 jaar besloten om de naam van Boba Fett’s ruimteschip aan te passen. Je raadt het al: fans zijn woedend, waaronder zelfs een acteur die Boba Fett speelde.

De eerste Star Wars-film kwam uit in 1977. De franchise van George Lucas is nog springlevend, met meer dan tien nieuwe films en series in de pijplijn. Ondertussen ziet de wereld er echter compleet anders uit. We zijn meer dan veertig jaar verder, waarin een hoop is veranderd.

Disney: kersverse eigenaar Star Wars

Waaronder wie de controle heeft over Star Wars. Disney heeft sinds 2012 de franchise in handen. Het Huis van de Muis staat bekend om zijn voorzichtigheid en  het angstvallige beschermen van zijn imago. Zaken die het familievriendelijke imago van Disney in gevaar brengen worden meteen aangepakt.

Ook Star Wars ontkomt niet aan controverse. Zo werd onlangs al Gina Carano uit The Mandalorian getrapt na wanstaltige tweets. Ook deze week is het weer raak, al gaat het dit keer om een onschuldigere ontwikkeling.

Boba Fett’s iconische schip

Het schip van Boba Fett, dat we onlangs nog te zien kregen in The Mandalorian, heet al sinds het debuut in 1978 Slave I. We weten niet beter. De naam van het voormalige schip van zijn vader, Jango, verwijst naar het duistere verleden van de familie.

Ook in LEGO-vorm is het ruimteschip zeer populair. In 2000 kwam de eerste LEGO-versie van Boba Fett’s Slave I uit. De populaire set is sindsdien meermaals van heruitgaves en updates voorzien. Ook dit jaar komt er weer een nieuwe versie uit. De meest opvallende verandering zit ‘m dit keer echter niet in het ontwerp, maar in de naam van het iconische ruimteschip.

Controversiële naamsverandering

Na 43 jaar heet Boba Fett’s voertuig namelijk niet langer Slave I. Toen LEGO Star Wars Design Director Jens Kronvold Frederiksen naar de set gevraagd werd, kwam hij met een opvallend stukje nieuws:

“Ja, ik heb een nieuwe gebouwd. Maar we noemen het niet meer Slave I. Dit is Boba Fett’s Starship,” aldus de ontwerper. Toen hij gevraagd werd naar de reden voor de naamsverandering, kwam de Deen met de volgende verklaring: “Iedereen verandert de naam. Het is waarschijnlijk niet iets wat publiekelijk aangekondigd is, maar het is gewoon iets wat Disney niet meer wil gebruiken.”

Oftewel, de beslissing komt vanuit Disney. Dat betekent dus dat de kans groot is dat de Slave I in de gehele breedte van naam gaat veranderen, waarschijnlijk ook in de comics, games, series en alle andere plekken waar Boba Fett’s Starship voorbij komt.

Boba Fett Slave I schip Star Wars Disney
De nieuwe LEGO-set (Afbeelding: LEGO)

Op safe spelen

Disney heeft officieel nog geen uitleg gegeven over de beslissing, maar de logica ligt voor de hand. Waarschijnlijk wil de entertainmentgigant zich weg bewegen van de connotaties uit de echte wereld die gepaard komen met de naam Slave I. Star Wars moet licht vermaak zijn voor het hele gezin, als het aan Disney ligt. Geen potentieel aanstootgevend materiaal.

Het bedrijf speelt het al sinds The Force Awakens op safe. Toen besloot Disney al om Princess Leia’s slaaf-bikini een minder prominente rol te geven in merchandise. Gezien de nieuwe LEGO-versie van Boba Fett’s ruimteschip vooral op kinderen is gericht, is de verandering van Slave I naar Starship niet eens zo vreemd.

Boba Fett-acteur is (te) boos

Je raadt het al: fans zijn allesbehalve blij met deze beslissing. En daar blijft het niet bij. Ook Boba Fett-acteur Mark Anthony Austin, die het personage speelde in de Star Wars Special Edition-film uit 1997, heeft zijn woede geuit op Twitter. Sterker nog, de acteur melkt de controverse lekker uit. Want vergis je niet: hij was maar heel kort als het personage te zien.

Al brengen ook zijn tweets hun eigen portie controverse met zich mee:

Ook de fans uitten hun ongenoegen op Twitter. Een kleine selectie:

Gelukkig gaat het slechts om een select groepje diehard Star Wars-fans. De grote meute lijkt zich er totaal niet druk om te maken:

SG

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.