Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Blood Brothers: Netflix duidt historische vriendschap tussen twee iconen

Netflix heeft zojuist een van de interessantere documentaires van dit jaar gedropt. Dan hebben we het over Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali, gebaseerd op een boek uit 2016 van Johnny Smith en Randy Roberts.

De docu draait om de merkwaardige vriendschap en uiteindelijke breuk tussen de twee iconische figuren. De special combineert archiefbeelden met interviews met familie en vrienden van de twee, en schetst zo een volgens het promotiemateriaal nooit eerder vertoond beeld van een historische vriendschap.

Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali

De bokslegende en de leider van de Nation of Islam ontmoetten elkaar in de eerste instantie door hun gedeelde politieke overtuigingen en geloof, met name als het om de rechten van zwarte Amerikanen gaat. Ze werden innige vrienden, als broers zelfs. Maar het waren diezelfde politieke overtuigen en idealen die ervoor zorgden dat de twee iconen uiteindelijk uit elkaar groeiden.

Of, zoals Netflix het zelf samenvat: “Blood Brothers vertelt het buitengewone en uiteindelijk tragische verhaal van de vriendschap tussen twee van de meest iconische figuren van de 20e eeuw: Muhammad Ali, de grootste bokser aller tijden, en Malcolm X, de Nation of Islam’s – en black America’s – meest opruiende en charismatische leider.

Dit was de onwaarschijnlijkste van alle vriendschappen – de onbezonnen Olympisch kampioen die in verzen sprak en de ex-gedetineerde intellectueel die revolutionair was geworden die tekeer ging tegen het kwaad van witte onderdrukking en sport afwees als een trivialiteit. Maar hun band was diep, hun vriendschap echt.”

Netflix duikelt nieuw materiaal op

De Netflix Original is geproduceerd door Kenya Barris en bevat nieuwe interviews met de jongere broer van Ali en dochter van Malcolm X, evenals nieuwe beelden uit de historische archieven die context geven aan de tijdlijn van hun driejarige vriendschap.

Het boek waarop de docu is gebaseerd, Blood Brothers: The Fatal Friendship Between Muhammad Ali and Malcolm X, putte tevens uit niet eerder uitgebrachte FBI-documenten en persoonlijk materiaal van Malcolm X.

Oftewel: ondanks dat Blood Brothers over twee veelbesproken en ronduit iconische figuren uit de Amerikaanse geschiedenis gaat, is de kans groot dat je een hoop nieuwe dingen gaat leren.

Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali staat nu op Netflix.

Netflix heeft zojuist een van de interessantere documentaires van dit jaar gedropt. Dan hebben we het over Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali,
🍿 (Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.