Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 30 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

1 blockbuster zonder verlies in 2023: de geflopte miljoenen op een rij

Dit jaar zijn er voorlopig dertien blockbusters in de bioscoopzalen verschenen met een budget boven de 200 miljoen dollar. Maar slechts één film daarvan draaide geen netto-verlies: Guardians of the Galaxy Vol. 3.

Voornamelijk te wijten aan de stakingen in Hollywood en de extra, onvoorziene productiekosten door de coronapandemie. Maar 2023 is tot nu toe een ronduit zwart jaar geweest voor grote filmstudio’s, met een boekhouding vol rode cijfers.

Blockbusters van 2023 kampen met gigantische verliezen

‘Hollywood accounting’ is vaak zo transparant als Coca-Cola. Maar bedenk dat filmstudio’s vanuit de brutowinst al zeker 30 procent afdragen aan bioscooptheaters. Daar komen distributeurs en productiehuizen ook nog bij, bovenop belastingen en eventuele bonussen aan regisseurs en A-list acteurs. En dan moet het budget van de blockbuster nog terugverdiend worden. Wat studio’s dus overhouden aan nettowinst, is een stuk minder dan de vermelde bruto-opbrengst.

De doorgaans goed ingevoerde website Indiewire maakte de balans op van alle blockbusters in 2023. En hoewel de meeste – maar zeker niet alle – films met een budget van 200 miljoen dollar een bruto winst boekten, draaiden ze gigantische verliezen op nettobasis. Tel daar nog marketingbudgetten van 100 miljoen dollar per film bij en je begrijpt de rode cijfers.

Ongeïnspireerde trend eist zijn tol

Succesfilms als Oppenheimer, Barbie en Super Mario Bros. hadden elk een budget van minder dan 200 miljoen dollar; dus staan niet in het overzicht. Van alle 14 films op het lijstje zijn er zeven van Disney – waarvan negen sequels of remakes – en vijf komen uit de koker van Marvel of DC Comics. De ongeïnspireerde trend is duidelijk.

Film Budget Bruto-opbrengst
Fast X $ 340 miljoen $ 714 miljoen
Indiana Jones and the Dial of Destiny $ 300 miljoen $ 384 miljoen
The Little Mermaid $ 297 miljoen $ 570 miljoen
Mission: Impossible: Dead Reckoning $ 291 miljoen $ 568 miljoen
Guardians of the Galaxy Vol. 3 $ 250 miljoen $ 845 miljoen
The Marvels $ 220 miljoen $ 220 miljoen (projectie)
The Flash $ 220 miljoen $ 270 miljoen
Ant-Man and the Wasp: Quantamania $ 200 miljoen $ 476 miljoen
Elemental $ 200 miljoen $ 496 miljoen
Killers of the Flower Moon $ 200 miljoen $ 160 miljoen (projectie)
Transformers: Rise of the Beasts $ 200 miljoen $ 439 miljoen

Hierboven een boekhoudkundige bloemlezing over de gefaalde blockbusters van 2023, behalve voorlopig Guardians of the Galaxy Vol. 3. Nieuwkomers Napoleon en Wish staan er niet bij aangezien de films nog in in het begin zitten van hun looptijd in de bioscoop (al zien de voorlopige projecties er evenmin rooskleurig uit).

IndieWire

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.